Avrupa birliği uyum sürecinde karşılaştırmalı olarak Türkiye lojistik sektörünün incelenmesi
Analysis of logistics sector in Turkey in the sense of the european union harmonization process
  1. Tez No: 364968
  2. Yazar: YAKUP KÖSER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KORAY BAŞOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Uluslararası İlişkiler, Transportation, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Ulaştırma Politikaları, Avrupa Birliği, İlerleme Raporları, Logistics, Transportation Policies, the European Union, Progress Reports
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Türkiye, uzun yıllardır Avrupa Birliği'ne girebilmek için çaba sarf etmektedir. Bu çabanın sonucunda da geçtiğimiz yıllarda aday adaylığından adaylık unvanına en sonunda sahip olduk. Ancak, bu sürecin aday adaylığı sürecinden çok daha zor olacağı aşikârdır.Türkiye ? Avrupa Birliği ilişkilerinin başladığı günden günümüze kadar olan ki süreçte Avrupa Birliği yayınlamış olduğu çeşitli raporlar ve çalışmalarla Türkiye'nin gerçekleştirmesi gereken ve atması gereken adımları düzenli olarak Türkiye'ye bildirmiştir.Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkileri çerçevesinde, AB'nin kurucu antlaşmalarından bugüne taşımacılıkla ilgili önemli yasal düzenlemeleri, darboğazları ve gelişmeleri irdeleyerek, AB'nin ?ortak ulaştırma politikası? oluşturulmasına yönelik girişimleri bu çalışmada ele alınmıştır. Türkiye konumu itibariyle, geçmiş dönemlerdeki İpek Yolu ve Baharat Yolu gibi taşıma güzergâhları üzerinde bulunmuş, bu ticaret yolları Anadolu'dan yani Türkiye'den geçmiş ve stratejik limanları, önemli ticaret ve taşımacılık hareketlerine merkez oluşturmuştur.Türkiye, ulaştırma ve taşımacılık konusunun merkezindedir. Karadeniz'i, Ege Denizi ve Akdeniz'e bağlayan Türk Boğazları, Avrupa ile Asya kıtalarını birbirine bağlayan karayolu güzergâhları, Asya'dan Avrupa'ya uzanan enerji koridorları Türkiye'nin öneminin ve konumunun Avrupa ve bölge ülkeleri için yadsınamayacak derecede önemli olduğunu göstermektedir. Türkiye'nin bu özellikleri sebebiyle Avrupa Birliği bize kapılarını hiçbir zaman kapatamayacaktır ancak kendi düşüncelerine göre de Türkiye'nin atması gereken adımları da her zaman vurgulamaktadır. Bu çalışmada, Avrupa Birliği'nin genel olarak bizden istedikleri ve bizim bu süreçte neler yaptığımız ve yapamadıklarımız ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey has been endeavoring to join the European Union for a good many years. In consequence thereof, Turkey has finally been a candidate after remaining a presumptive nominee for years. Yet, it is apparent that this process will pose more challenges when compared to the former process, during which Turkey was only a presumptive nominee.During the process from the moment of commencement of Turkey-European Union relations until now, the European Union notified Turkey regularly in respect of the actions and steps required to be taken, under various reports and studies published thereby.Within the framework of Turkey-European Union (EU) relations, this study examines the substantial legal arrangements, bottlenecks and other developments in respect of the transportation since the time of the founding charters of EU, and so discusses the attempts of EU on the way towards creating a ?common transportation policy?. Turkey, thanks to its geographical position, had been a crossroad of transportation routes such as the Silk Road and the Spice Road in the past periods, such trade roads passed through the Anatolia-Turkey and Turkey housed many strategic ports, crucial trade and transportation movements.Turkey is located at the exact center of transportation and carriage. Turkish Straits, which interconnect the Black Sea to the Aegean Sea and the Mediterranean Sea, as well as the land routes, which are interconnecting the Asia and the Europe and the energy corridors extending from the Asia to the Europe indicate the fact that Turkey?s role and position is undeniably substantial for the European countries and other countries in the region. Owing to such characteristics of Turkey, the European Union will never close the doors thereof for Turkey, but will continue to emphasize the steps that Turkey need to take in accord with their own considerations. This study discusses, in general, the requirements requested by the European Union requested from Turkey and the ability and inability of Turkey to achieve and meet the said requirements during this process.