Turizmde kadın istihdamı ve kadın girişimciliği Beypazarı örneği
- Tez No: 365011
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLÜFER ÖZCAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Turizm, Anthropology, Tourism
- Anahtar Kelimeler: GiriĢimcilik, kadın giriĢimciliği, kadın istihdamı, Beypazarı, sürdürülebilir turizm, Entrepreneurship, women's entrepreneurship, women's employment, Beypazarı, sustainable tourism
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
KüreselleĢen dünyada en önemli sektörlerden biri olan turizm aynı zamanda kadın giriĢimciliği ve kadın istihdamı açısından da çeĢitli sosyo-kültürel ve ekonomik avantajları bünyesinde bulunduran bir zemin niteliğindedir. Özellikle kaynakların sınırsız olduğunun var sayıldığı geleneksel 3-S (deniz, güneĢ, kum) turizmi paradigmasının tartıĢıldığı son on-on beĢ yıllık zaman dilimi içerisinde alternatif turizmlere olan ilgi artmıĢtır. Alternatif turizm geleneksel turizm paradigmasının aksine doğal, çevresel, kültürel kaynakların sınırlı olduğunu bilen ve onların zenginleĢtirilmesini ön plana çıkartan bir“sürdürülebilir formdur”. Alternatif turizmin (sürdürülebilir turizm) en önemli vurgularından biri de yerel halkın bölgedeki turizm faaliyetlerinde istihdam edilmesi ve turizm sektörünün avantajlarından istifade edilmesidir. Ayrıca yerel halkın otantik geleneklerinin turizm sektörü için turistik hizmet ve ürünlere dönüĢtürülmesi de bir diğer önemli unsurdur. Bu da yerel halk ile turistlerin ve sektörün çatıĢmadığı bir ortamdan geçmektedir. Bu bağlamda, sürdürülebilir turizm destinasyonu olarak Ankara'nın Beypazarı ilçesindeki turizm sektöründe istihdam edilen kadın çalıĢanlar ve kendi tezgahını ya da iĢletmesini kuran kadın giriĢimcilerle görüĢülmüĢ, turizmde kadın giriĢimciliği ve istihdamının toplumsal cinsiyet rolleri üzerindeki etkisi ele alınmıĢtır.
Özet (Çeviri)
Tourism is one of the most important sectors in a globalizing world but also in terms of women's entrepreneurship and employment of women in the various socio-cultural and economic advantahes of the ground an offering of nature. Deemed to have unlimited resources is especially the traditional 3-S (sea, sun, sand) tourism paradigm discussed in the last ten to fifteen year period has increased interest in alternative tourism. Contrary to the traditional paradigm of tourism, alternative torusim, natural, environmental and cultural resources are limited and who put forward their enrichment in a“sustainable form”. Alternative tourism (sustainable tourism) is one of the most important emphasis of the employment of local people in tourism activities in the region and the tourism industry is to benefit from the advantages. The authentic traditions of the local population for the tourism sector ise another important element in the conversion of tourist services and products. This is a conflict with the local people and the environment and the sector passes the tourists. In this context, as a sustainable tourism destination in the district of Ankara Beypazaı, female workers are employed in the tourism sector and women entrepreneurs who set up their loom or the organization of the interwieved women's entrepreneurship and employment in tourism and its impact on gender roles are discussed