Hizmet içi eğitim algısı: Moğolistan'da bir işletme örneği
The perception of in-service training: Mongolian business case
- Tez No: 365010
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. EREN MİSKİ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hizmet içi eğitim, hizmet içi eğitim algısı
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Çalışmanın temel amacı, Moğolistan'da telekomünikasyon işletmesinde çalışanların hizmet içi eğitim algısını ve bu konuda mevcut durumu nitel araştırma yöntemiyle belirlemektir. Moğolistan gelişmekte olan bir ülke olduğu için eğitime büyük önem vermektedir. Hizmet içi eğitim iş gören üzerinde olumlu değişiklikler yapmakta ve örgütün temel dokusunu değiştirebilmektedir. Bu nedenle eğitim faaliyetleri önemli bir etkiye sahiptir. Moğolistan'da işletmeler üzerinde hizmet içi eğitimin iş görenler tarafından nasıl algılandığına dair detaylı bir çalışmanın yapılmamış olması literatürde önemli bir eksiklik olarak görülebilir. Bu bağlamda yapılan çalışmanın, Moğolistan'daki hizmet içi eğitim uygulamalarına dair algılamaların nitel araştırma yöntemiyle belirlenmesinin ileride Moğolistan'da hizmet içi eğitim faaliyetlerini kullanan işletmelerin eksikliklerinin giderilmesinde önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Sosyal olguları bağlı bulundukları çevre içinde araştırıp, anlamaya çalışan bir yaklaşımdır. Verinin toplanmasında sosyal gerçekliği nitel yöntemlerin daha iyi yansıtacağı düşünülmüştür. Çünkü nicel anket yöntemlerinin uygulanması söz konusu olsa idi önemli ölçüde Hawthorne etkisiyle karşılaşılabilecekti. Bu durumu önlemek amacıyla katılımcılarda daha yüksek düzeyde güven oluşturacak görüşme yöntemi tercih edilmiştir. Bu bağlamda“Hizmet İçi Eğitim Algısı: Moğolistan'da Bir İşletme Örneği”başlıklı tez çalışmasında algılara ve sürece ilişkin değerlendirme ile ilgili veri toplanıldığı için nitel araştırma yöntemi kullanılması uygun bulunmuştur. Çalışmanın evrenini Moğolistan'da telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren Unitel Grup adlı işletme oluşturmaktadır. Bu işletmede 250'si beyaz yakalı olmak üzere toplam 824 kişi çalışmaktadır. Örneklem olarak hizmet içi eğitim algısını ve değerlendirmesini daha iyi yapacağı düşünülen hepsi üniversite mezunu olan beyaz yakalılar seçilmiştir. Çalışmada, önceden belirlenmiş kapalı uçlu sorular sorulmuştur. Bu amaçla araştırmaya özgü yapılandırılmış bir görüşme formu hazırlanmıştır. Görüşme soruları üç grup olarak tasarlanmıştır. Sorular hazırlanırken çalışmanın ilk bölümündeki literatür taraması sonucu ortaya konan teorik bilgi temel alınmıştır. Bununla birlikte konu ile ilgili daha önceki araştırmalar ve tezler incelenmiştir. Yapılandırılmış sorular 3 gruptan ve toplam 23 sorudan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to survey the current trends of in-service training in the Mongolian telecommunications sector and to determine the perceptions thereto using qualitative research methods. As Mongolia is a developing country, the country places great importance on education. Therefore, in-service or on-the-job training will bring about positive changes in the organization in terms of its capacity building efforts. The lack of study on the perception of in-service training in Mongolian businesses by those working in the sectors is a major weakness in our literature. In this context, the study to determine the perception of in-service training applications by using qualitative research methods will be expected to make significant contributions to the development of in-service training in businesses. The outcome of this research depends on social phenomena and their surroundings that the research approach seeks to understand. The research uses a qualitative research method, as it is believed that social reality is better reflected through qualitative analysis of the collection of data. When quantitative survey methods are used, Hawthorne effect occurs. In order to prevent this situation, interviews with highly trusted participants are preferred. In this context, as The Perception of in-service training: Mongolian business case collects data related to the perception and the evaluation of the process, the qualitative research methods were approved to be more suitable for the purpose of this research. Unitel Group Operating in the telecommunications sector in Mongolia was chosen as the target population of this study. The group has 824 employees, 250 of which are considered white-collar employees with graduate degrees. These white-collar employees are chosen as a sample for this study, as they are expected to provide better perception and evaluation of in-service trainings. In this study, for the purpose of asking predetermined and close-ended questions, specific form for a structured interview was prepared. Interview questions were prepared in three separate sections and comprise of 23 questions. Theoretical knowledge gained from reviewing the literature mentioned in the first part of this study served as a basis for preparing the interview questions. Additionally, previous studies related to the research topics were examined. Key words : In service training, perception of in-service training.