Günümüz sanatçıları İstanbul sergileri: 1980-2011
Contemporary artists İstanbul exhibition: 1980-2011
- Tez No: 365034
- Danışmanlar: DOÇ. ZEYNEP YASA YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Günümüz Sanatçıları İstanbul Sergisi, Resim Heykel Müzeleri Derneği, yarışmalı sergi, sergileme, sanat etkinlikleri, Contemporary Artists Istanbul Exhibitions, The Association of Painting and Sculpture Museums, competitive exhibitions, exhibiting, art activities
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 316
Özet
GENÇEL, Özge. Günümüz Sanatçıları İstanbul Sergileri: 1980-2011 Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2014.“Günümüz Sanatçıları İstanbul Sergileri: 1980-2011”konulu tezde, Resim Heykel Müzeleri Derneği tarafından düzenlenen Günümüz Sanatçıları İstanbul Sergileri (1980- ) ele alınmış, dönemin kültürel sanatsal ortamı içinde incelenmiş ve değerlendirilmiştir. 1980'lerden itibaren tartışılan küreselleşme politikalarına uyum döneminde Türkiye'nin sanat ortamında farklı açılımlar sağlayan etkinliklerinden biri olan Günümüz Sanatçıları İstanbul Sergileri, 34 yıllık geçmişiyle modern/çağdaş sanat tarihinde önemli bir yer tutar. 1980'lerin sanatında disiplinler arası iletişim artmış; resim, heykel, grafik, seramik gibi disipliner, formalist sanat biçimleri yerini bireysel, özgür ifade biçimlerine ve içeriğe bırakmıştır. Türkiye'de de tuvale bağlı geleneksel sanat algısına alternatifler üretilerek sanatçıların sorunsallarını yerleştirme, fotoğraf, video gibi farklı yöntemlerle görselleştirmelerine ortam hazırlanmış; 1980'lerden sonra dünya sanatçılarının eserlerinin Türkiye'de sergilendiği, Türk sanatçılarının da dünya sanatçılarıyla ilişkiye geçmeyi denediği bir süreç başlamıştır. Sürecin başlangıcı,1977'den 1987'ye kadar devam eden Yeni Eğilimler Sergileri'ne dayanmaktadır. Günümüz Sanatçıları İstanbul Sergileri; Bienaller, Öncü Türk Sanatından Bir Kesit (1984-1988) ve ABCD Sergileri (1989-1993) ile birlikte dönemin ruhunu yansıtan önemli etkinlikler arasında yer almıştır. 1980'ler aynı zamanda müze, müzecilik ve müzeoloji alanındaki yeni arayışların hız kazandığı bir dönemdir. 2 Nisan 1980'de Ankara'da yeni bir resim heykel müzesi açılırken 1937'de kurulan İstanbul Resim Heykel Müzesi, çoğu zaman olduğu gibi 1980 yılında da kapalıdır ancak Akademi ve çevresinin çabalarıyla 1981'de yeniden açılıp Müzeye yaşamsallık kazandırılacaktır. Müzeyi ayağa kaldırmak için gösterilen çabalardan bir tanesi Resim Heykel Müzeleri Derneği'nin kurulmasıdır. Müzenin varlığına, sorunlarına dikkat çekip kamuoyu oluşturma ve yeni bir çağdaş sanat müzesinin kurulmasına katkıda bulunma amaçlarıyla hareket eden Dernek, kuruluşunun hemen ardından 1980 yılının yaz aylarındaDevlet Güzel Sanatlar Akademisi ve Müze ile işbirliği içinde Günümüz Sanatçıları İstanbul Sergileri'nin ilkini gerçekleştirmiştir. Sanatçıların yaratıcı deneyimlerini bir araya getiren bu yarışmalı sergi, yılda bir kez, çoğunlukla da yaz aylarında düzenlenmiştir. Günümüz Sanatçıları İstanbul Sergileri'nin başlangıçtaki amacı, Müze'yi desteklemenin yanı sıra sanatı ilgi çekici hale getirip halka sevdirmek, yaygınlaştırmak; farklı sanat disiplinleri arasında iletişim kurmak, sanat etkinliklerinin azaldığı yaz aylarında görsel sanat etkinliklerini hareketlendirmektir. Çoğalan galeri ve müzayede evleri gibi kurumların ticari kaygılarla tanınmış sanatçılarla çalışmayı tercih etmesi nedeniyle, genç sanatçılar kendilerini gösterebilecekleri bir ortam olarak gördükleri Günümüz Sanatçıları İstanbul Sergileri'ne giderek daha çok katılım göstermiştir. Dernek de eğitimini yeni tamamlamış ya da sürdürmekte olan genç kuşağın ilgisine ve ihtiyacına kayıtsız kalmayarak 1990 yılı itibariyle genç kuşağın desteklenmesini serginin amaçlarından biri olarak dile getirmiştir. 1990'lar boyunca gündemde yerini koruyan küratörlük, küratörlü sergi anlayışı ve disiplinler arası yaklaşımlar üzerindeki tartışmalar GSİS'in de yapısını değiştirmiştir. 2001 yılında seçici kurullu geleneksel sergileme modelinin terk edilerek sergilerin artık küratörler tarafından düzenlenmesi ile çeşitli konu ve kavramların öne çıkarılmasının benimsenmesi; performans, işitsel sanat ve yeni medya sanatının da izleyiciyle buluşturulmaya başlanması, Günümüz Sanatçıları İstanbul Sergileri'nigenç kuşağın küratör ve izleyicilerle ilk iletişimlerini kurabileceği bir platform haline dönüştürmüştür.
Özet (Çeviri)
GENÇEL, Özge. Contemporary Artists Istanbul Exhibition. 1980-2011, Master Thesis, Ankara, 2014. In the thesis on“Contemporary Artists Istanbul Exhibition. 1980-2011”, Contemporary Artists Istanbul Exhibitions (1980 - ), which are organized by The Association of Painting and Sculpture Museums, are examined and evaluated in terms of cultural and artistic developments of the period. In the period of adaptation to globalization policy since 1980s, Contemporary Artists Istanbul Exhibitions, which is an activity to offer new extensions with its past 34 years, have a significant role in modern/contemporary art history of Turkey. In 1980s, interdisciplinary connections increased; disciplinary, formalist art styles such as painting, sculpture and ceramics, gave their place to individual and free expression styles and contents. Alternatives to traditional art perception which is based on canvas were produced, and artists started to visualise their questions via different methods such as installation, photography and video. After 1980s, a p in which the productions of the artists from all around the world were exhibited in Turkey, and artists from Turkey contacted with other artists in universal manners started. The beginning of this period was based on New Tendencies Exhibitions (1977-1987). Contemporary Artists Istanbul Exhibitions were located among important events together with Biennales, A Section from Avant-Garde Turkish Art (1984-1988) and ABCD Exhibitions (1989-1992). 1980s, at the same time, is a period in which museum and museology studies intensified. Although in 2nd April 1980, a new Painting and Sculpture Museum was opened in Ankara; during 1980, Istanbul Painting and Sculpture Museum was closed most of the time. However, with the efforts of Academy of Fine Arts and its supporters, Istanbul Painting and Sculpture Museum was resurrected in 1981. The Association of Painting and Sculpture Museums is one of the projects to support the Museum in that period. Association acted with the aims of pointing out the problems of the Museum, moulding public opinion about it and taking arole to found a new contemporary art museum. After the foundation of the Association, they immediately held the first Contemporary Artists Istanbul Exhibitions in the summer of 1980 in cooperation with Academy of Fine Arts and the Museum. Gathering the creative experiences of the artists, these competitive exhibitions have been held once a year and mostly in summer. The first aim of the Contemporary Artists Istanbul Exhibitions, right along with supporting the Museum, was to make contact among different art disciplines and push up the visual art events which were slowdown in summer. Increasing number of galleries and auction houses preferred to cooperate with well-known artists because of commercial concerns; so, young artists started to think Contemporary Artists Istanbul Exhibitions as an activity to show their abilities and participated in them more and more. After realising the interest and the need of the young generation, in 1990, The Association of Painting and Sculpture Museums mentioned that one of the aims of Contemporary Artists Istanbul Exhibitions was to support young artists. During 1990s, the discussions about curatorship, curated exhibitions and interdisciplinary approaches changed the structure of Contemporary Artists Istanbul Exhibitions. In 2001, the traditional method of organizing competitive exhibitions was abandoned and various curators started to work as selectors in the Exhibitions. At the same time, some contents and concepts were become prominent; new approaches such as performance art, sound art, and new media art were included in the categories. With all the changes it has undergone, Contemporary Artists Istanbul Exhibitions subsist as a platform by which young artist can manifest themselves and contact with the curators and spectators at the beginning of their careers.