Lateral ventrikül kitlelerine cerrahi yaklaşım ve sonuçları
Surgi̇cal approach to the lateral ventri̇cle masses and results
- Tez No: 365073
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALPTEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Lateral ventrikül, Cerrahi yaklaşım, Transkortikal, Transkallozal, Transsilviyan, Lateral ventricle, Surgical approach, Transcortical, Transcallosal, Transsylvian
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Lateral ventrikül kitlelerinde cerrahi yaklaşımın seçimi, derin yerleşimleri, hassas beyin bölgeleri ve vasküler yapılara olan yakın komşulukları nedeniyle zorluklar içermektedir. Lateral ventrikül kitlelerinin cerrahi tedavisinde seçilmesi gereken en uygun girişim yolu hala tartışmalıdır. Bu çalışmada, lateral ventrikül kitlelerine cerrahi yaklaşım seçimindeki etkenler ve sonuçlar incelenmiştir. Yöntem: Bu çalışmada, 2002-2013 yılları arasında, kliniğimizde lateral ventrikül kitlesi nedeniyle cerrahi uygulanan 80 hasta retrospektif olarak incelendi. Olguların tamamı preoperatif ve postoperatif nöroradyolojik ve klinik sonuçlar açısından değerlendirildi. Olguların 24'sinde Anterior interhemisferik transkallozal, 4'ünde posterior interhemisferik transkallozal, 30'unda posterior interhemisferik prekuneal, 14'ünde transkortikal ve 8 olguda kombine yaklaşım uygulandı. Bulgular: Olguların cinsiyet dağılımı 45 E / 35 K ve yaş ortalaması 31,7 (7 ay – 73 yaş) idi. 64 olguya gross total, hassas beyin alanlarının infiltrasyonu nedeniyle 16 olguya subtotal rezeksiyon uygulandı. Histopatolojik incelemede; 52 nöroepitelyal, 8 miks nöroglial, 3 meningeal, 2 lenfo-hemopoetik sistem, 1 pineablastom, 1 germ hücreli, 5 metastatik ve 8 diğer benign kitleler gözlendi. Postoperatif 9 olguda ek nörolojik defisit gelişti. Postoperatif mortalite 6 olguda gözlendi. Takip süresi ortalama 13 (1-83) ay idi. Sonuç: Lateral ventrikül kitlelerinde cerrahi tedavi sonuçlarını etkileyen asıl unsurlar; kitlenin büyüklüğü, histopatolojisi, yerleşim yeri, uzanımı ve nörovasküler yapılar ile olan ilişkisidir. Cerrahide amaç; histopatolojik tanıyı sağlamak, mümkünse gross total rezeksiyon ve bası etkisini ortadan kaldırarak BOS dolanımını normalleştirmektir.
Özet (Çeviri)
Introduction: The selection of surgical approach to the lateral ventriculer masses includes difficulties due to their deep localizations, close proximity to the vascular and the eloquent brain structures. The most appropriate approach that should be chosen in surgical treatment of lateral ventricular masses is still controversial. In this study, the factors in the choice of surgical approach to the lateral ventricle masses and the results of them were investigated. Method: In this study, 80 patients who underwent surgery in our clinic due to the lateral ventricular masses were retrospectively analyzed between the years 2002-2013. All of the cases were evaluated in terms of clinical and neuroradiological results pre and postoperatively. In 24 cases the anterior interhemispheric transcallosal, in 4 cases the posterior interhemisferik transcallozal, in 30 cases the posterior interhemispheric precuneal, in 14 cases the transcortical and in 8 cases the combined surgical approaches were performed. Results: Gender distribution of the cases were 45 M / 35 F and the mean age of them was 31,7 years (7 mo - 73 yrs). In 64 patients the gross total resection was performed, whereas in 16 patients subtotal resection was performed due to the infiltration of eloquent brain areas. In the histopathological examination; 52 neuroepithelial, 8 mixed neuroglial, 3 meningeal, 2 lympho-hematopoetic system, 1 pineablastoma, 1 germ cell, 5 metastatic and 8 other benign masses were observed. After surgery, additional neurological deficits developed in 9 patients. The mortality was observed in 6 patients postoperatively. The average follow-up time was 13 (1-83) months. Conclusion: The essential factors which affect the results of surgical treatment of lateral ventricular masses are; the size of the mass, histopathology, location, extention and the relationship to the neurovascular structures. The goal of surgery is to provide the histopathological diagnosis, gross total resection, if it is possible, and to normalize the flow of cerebrospinal fluid by eliminating the mass effect of pressure.