Alt ekstremite defektlerinin kapatımında klinik deneyimlerimiz
Our clinical experience with lower extremity defect closure
  1. Tez No: 365072
  2. Yazar: EMİNE AYLA GÖKÇE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA NİHAT KOÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Algoritma, Alt ekstremite, Alt ekstremite defektleri, Flep, Greft, Yumuşak doku rekonstrüksiyonu, Algorithm, Flap, Graft, Lower extremity, Lower extremity defect, Soft tissue reconstruction
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Alt ekstremite yumuşak doku defektlerinin rekonstrüksiyonu plastik cerrahinin önemli uğraş alanlarından birisidir. Geçtiğimiz 30 yıl içerisinde gerek yara bakım teknolojilerindeki, gerekse mikrocerrahi tekniklerdeki gelişmeler neticesinde, alt ekstremite rekonstrüksiyonunda önemli değişimler yaşanmıştır. Ne var ki, anatomik yerleşimine ve içeriğine göre, defektin ihtiyacı olan ideal kapatım yöntemine dair, yeni geliştirilen tekniklerin de dahil edildiği genel kabul görmüş bir algoritma yoktur. Bu çalışmada, klinik deneyimlerimiz ve literatür taraması sonucu alt ekstremite yumuşak doku defektlerinin kapatımına dair, yeni tekniklerin de dahil edildiği güncel bir algoritma oluşturulması amaçlanmıştır. Çalışmada, Gaziantep Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı bünyesinde, Ocak 2000-Ocak 2014 tarihleri arasında, alt ekstremite açık yarası nedeniyle opere edilen hastalar, retrospektif olarak incelenmiş; yaş, cinsiyet, etiyoloji, defektin yerleşim yeri, defekt kapatımında kullanılan teknik, komplikasyonlar ve revizyonlar ortaya konmuştur. Arşiv taraması neticesinde 418 erkek (% 71), 172 kadın (% 29) toplam 590 hastaya ulaşılmıştır. Hastaların 128'i 16 yaşından küçüktür (% 21,69). En sık etiyolojik faktör, hem çocuk hem erişkin yaş grubunda trafik kazalarıdır. 590 hastada 790 ameliyat yapıldığı, 52 hastanın birden fazla ameliyat geçirdiği belirlenmiştir. 590 hastanın 54'ünde multipl defekt mevcuttur, toplam defekt sayısı 780'dir. 780 defektin, 790 teknik ile kapatıldığı tespit edilmiştir. Bütün anatomik lokalizasyonlarda en sık kapatım yöntemi deri greftleri olarak belirlenmiş, greft ile kapatıma uygun olmayan defektlerde sıklıkla lokal random fasyokütan flepler ile kapatım yapılmıştır. Daha sonra azalan sıra ile, bölgesine uygun olarak aksiyel fasyokütan flepler, kas flepleri ve ihtiyaç halinde serbest flepler ile rekonstrüksiyon sağlandığı ortaya konmuştur. Alt ekstremitede, özellikle travmatik ve distal yerleşimli yumuşak doku defektlerinde rekonstrüksiyon hayli zordur. Doğru hasta seçimi ve doğru planlama, rekonstrüktif merdiven basamaklarının iyi değerlendirilmesi ile, hem fonksiyonel hem de estetik açıdan başarılı rekonstrüksiyon yapmak mümkündür. Bu çalışmada da, defektin yerine göre rekonstrüksiyon alternatiflerini belirlemeye yönelik güncel bir algoritma sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Lower extremity soft tissue reconstruction is one of the main fields in plastic and reconstructive surgery. During the past 30 years, developments in wound care technologies and microsurgical techniques led to a remarkable change in lower ekstremity reconstruction practice. However, no consensus exists, regarding the ideal defect closure method according to the localization and content of defect. This study aims at defining an up-to-date algorithm including novel techniques, for lower limb soft tissue reconstruction, guided by our clinical experience and literature review. Patients operated on for lower extremity soft tissue defects between January 2000 and January 2014 at plastic and reconstructive surgery clinic of Gaziantep University Faculty of Medicine were retrospectively analyzed through hospital records. Patient demographics as age and sex, aetiology, location of defect, technique used for defect closure, complications and revision surgeries were noted. Retrospective review revealed a total of 590 patients, as 418 males (71 %) and 172 females (29 %), were operated for lower extremity defects. 128 patients were under the age 16 (21,69 %). Road traffic accidents were the leading aetiological factor both in adults and children. A total of 790 operations were performed on 590 patients, hence 52 of the patients had more than one operation. 54 of 590 patients had multiple defects and the total number of defects in this study was780. These 780 defects were reconstructed via 790 operative techniques. Skin grafts were found to be the most common closure method regardless of the location of defect. Most of those defects not eligible for graft closure were successfully reconstructed with local random fasciocutaneous flaps. Local axial pattern fasciocutaneous flaps, local muscle flaps and free flaps were used as required in decreasing order. Lower extremity defects, especially those resulting from high energy trauma and those located distally, constitutes a challenge for the reconstructive team. A functionally and aesthetically successful reconstruction is only possible, provided an appropriate patient selection and surgical plan is conducted and the reconstructive ladder is precisely evaluated. A novel reconstructive algorithm, including recent surgical techniques, is presented at the end of this study.