Diffüz büyük B hücreli lenfoma hastalarında CD10, CD30, BCL-2, BCL-6, MUM-1, P53, Ki-67'in immunohistokimyasal olarak sıklığının ve prognoza olan etkilerinin araştırılması
Investigating the frequency of CD10, CD30, BCL-2, BCL-6, MUM-1,P53, Ki-67 and impact to the prognosis by immunohistochemistry in patients with diffuse large B cell lymphoma
- Tez No: 365084
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma, CD30, CD10, Bcl-6, Bcl-2, Mum-1, Ki-67, P53, Diffuse Large B -Cell Lymphoma, CD30, CD10, Bcl-6, Bcl- 2, Mum-1, Ki-67, P53
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Diffüz Büyük B-hücreli lenfomalar (DBBHL) yetişkinlerde en sık görülen non- Hodgkin lenfoma tipidir ve heterojen klinik, histolojik, immunofenotipik, genetik yapı ile karakterizedir. DBBHL tedavi edilmezse ölümcüldür fakat tedavi ile %50 olgu 5 yıl hastalıksız yaşayabilmektedir. Klasik CHOP kemoterapi rejimine Rituksimab'ın(anti- CD20 monoklonal antikoru) eklenmesi ile sağkalım oranında belirgin artış izlenmiştir ve hedefe yönelik yeni tedavilerin kullanılması ile sağkalımın daha da uzayacağı savunulmaktadır. Bu nedenle hedefe yönelik yeni ajanların araştırılması hız kazanmıştır. Son zamanlarda, CD30'u hedef alan Brentuksimab Vedotin'in Hodgkin lenfomalı ve Anaplastik büyük hücreli lenfomalı hastalarda kullanılması ile ilgili çalışmalardan olumlu sonuçlar alındığı bildirilmiştir. Bu yüzden, biz de CD30 (+) DBBHLlı hastaları DBBHLlar içinde ayrı bir grup olarak kabul edilmesinin ve bu hastalarda Brentuksimab Vedotin'in kullanılmasının, sağkalıma belirgin katkı sağlayabileceğini düşünüyoruz. Bu amaçla çalışmamızda 2006-2013 arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim dalında değerlendirilip Diffüz Büyük B-hücreli olarak raporlandırılan doku örneklerinde CD30, CD10, Bcl-2, Bcl6, P53, Ki-67, Mum-1'in sıklığı araştırıldı ve CD30 pozitifliğinin diğer belirteçlerle olan muhtemel ilişkisi ile sağkalıma olan etkisi incelendi. Hastalar CD30 pozitif ve negatif olarak sınıflandırıldı. Yetmiş dört hastanın 13'ünde (%17.6) CD30 pozitifliği saptandı. CD30 ve Mum-1, Bcl-2, Ki-67 arasında pozitif korelasyon bulundu. CD30 pozitif ve CD30 negatif gruplar arasında progresyonsuz sağkalım ve genel sağkalım açısından anlamlı fark bulunmadı fakat ilk kemoterapiye verilen cevapta anlamlı fark bulundu. Sonuç olarak daha geniş çaplı çalışmalarda CD30'un sağkalıma olan etkisi araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Diffuse large B-cell lymphomas (DLBCLs) represent the most common type of adult non-Hodgkin's lymphomas and are characterized by heterogeneous clinical, histological, immunophenotypic and genetic features. It is fatal if not treated but with treatment, %50 of patients can live without disease for 5 years. Significant increase in survival rates has been seen after adding Rituximab(anti-CD20 monoclonal antiboy) to the classical chemotherapy rejime CHOP. It is defended that the survival will be longer by using new targeting agents. So, investigating new targeting agents has picked up. Recently, the favorable results of the studies using Brentuximab Vedotin,which targets CD30, for patients with Hodgkin lymphoma and Anaplastic large cell lymphoma have been declared. So we think; accepting CD30(+) patients with DBBHL as a new group in DBBHLs and using special treatment for CD30 will improve survival markedly. For this purpose ın our study the frequency of CD30, CD10, Bcl-2, Bcl-6, P53, Ki-67, Mum-1 expressions by immunohistochemically in 74 DLBCLs who were examined in University of Gaziantep, Department of Pathology and whose tissues were reported with Diffuse Large B cell lymphoma between 2006 and 2013 were investigated and possible relationships between CD30 and these expressions and effects of CD30 to the survival were examineted. These cases were classified as positive or negative for CD30. Thirteen (%17.6) of 74 patients were positive for CD30. Positive correlations were found between CD30 and Mum-1, Bcl-2, Ki-67. There was not significant difference for progression free survival and overall survival but there was significant difference for the response to the treatment between CD30 positive and negative groups. As a result, more studies must be done to understand the effect of CD30 to the survival in DLCBLs.