Diffüz büyük b hücreli lenfoma alt tiplerinde COX-2, survivin, Ki-67, BCL-2, CD3 ekspresyonu ve prognoz üzerine etkileri
Expression of COX-2, survivin, Ki-67, BCL-2, CD3 in diffuse large B-cell lymphoma subtypes and their effects on prognosis
- Tez No: 194539
- Danışmanlar: PROF.DR. AYDANUR KARGI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Diffüz büyük B hücreli lenfoma, germinal merkez kaynaklı, nongerminal merkez kaynaklı, COX-2, survivin, bcl 2, ki-67, CD3
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
?Diffüz büyük B hücreli lenfoma alt tiplerinde COX-2, survivin, Ki-67, bcl-2, CD3ekspresyonu ve prognoz üzerine etkileri?Dr Ülkü KüçükDokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji A.D.nciraltı/ ZM RAmaç ve hipotez: Son zamanlarda diffüz büyük B hücreli lenfomalarda COX-2 vesurvivin ekspresyonunun kötü prognostik faktör olduğu bildirilmektedir. Bu çalışmadaDBBHL'ların germinal merkez kaynaklı, nongerminal merkez kaynaklı vesınıflandırılamayan alt tiplerinde CD3, bcl-2, Ki-67, COX-2 ve survivin proteinlerininekspresyonları ve bu ekspresyonların prognoz üzerine etkisi araştırılmıştır.Yöntem: 1990-2006 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesihastanesi'nde diffüz büyük B hücreli lenfoma tanısı almış ve klinik takipleri olan 50hasta araştırmaya alınmıştır. Olgularda B hücre fenotipi immünohistokimyasalyöntemle CD20 pozitivitesi gösterilerek doğrulanmıştır. Bu olgular arasındanimmünohistokimyasal yöntemle CD10 ve/veya bcl-6 ile olumlu, MUM-1 ile olumsuzboyananlar, germinal merkez kaynaklı olarak, CD10 ve bcl-6 ile olumsuz, MUM 1 ileolumlu boyanan olgular yanı sıra CD10 olumsuz, bcl-6 ve MUM-1 olumlu olgularnongerminal merkez kaynaklı olarak kabul edilmiştir. Bu üç belirleyicinin hiç biri ileboyanma göstermeyen olgular ise sınıflandırılamayan gruba alınmıştır. Böyleceolgular germinal merkez kaynaklı (n.16), nongerminal merkez kaynaklı (n:26) vesınıflandırılamayan (8) olmak üzere üç ana alttipe ayrılmıştır. Daha sonra belirlenenalt gruplarda immünohistomiyasal yöntemle CD3, COX-2, survivin, Ki-67 ve bcl-2ekspresyonu ve bunların prognozla ilişkisi araştırılmıştır.Bulgular: Araştırmada 27 erkek (%54) ve 23 kadın (%46) hasta değerlendirilmiştir.Hastaların genel yaş ortalaması 57.6 dır (17-95). Yaşayan olguların ortalama takipsüresi 52 aydır (median: 39 ay, aralık:10-160 ay).Hastalığın prognozunu etkilediği bildirilen etmenlerin tek tek değerlendirildiğiLog Rank Analizi sonuçlarına göre, yaşı 65 altında olanlarda ve kadın hastalardasağkalım anlamlı olarak daha fazladır (p=0.03 ve p=0.05). Diğer değişkenlerinsağkalım üzerine anlamlı etkisi saptanmamıştır.Olası karıştırıcı etmenlerin etkisini düzeltmek için yapılan Cox regresyonanalizine göre ileri yaş (p=0.001), cinsiyet (p=0.017) ve diffüz büyük B hücrelilenfoma alttipleri'nin (p=0.005) sağkalım üzerine anlamlı etkisinin olduğusaptanmıştır.Diffüz büyük B hücreli lenfoma alttipleri arasında COX-2, survivin, bcl-2, Ki-67ve CD3 ekspresyonu açısından fark olup olmadığını belirlemek için kullandığımız ÇokGözlü Düzlemlerde Ki-Kare analizine göre diffüz büyük B hücreli lenfoma alttipleriarasında COX-2, survivin, bcl-2, Ki-67 ve CD3 ekspresyonları açısından anlamlı farkolmadığı saptanmıştır.Sonuç: Bu araştırmada diffüz büyük B hücreli lenfoma hastalarında yaş,cinsiyet ve DBBHL alttiplerinin sağkalım üzerinde etkili olduğu saptanmıştır. Tümörzemininde eşlik eden inflamatuar yanıtın yoğunluğunun, istatistiksel olarak anlamlıolmasa da, toplam sağkalım üzerine etkisinin olabileceği düşünülmüştür. Bununlabirlikte belirlenen diffüz büyük B hücreli lenfoma alttipleri arasındaki (germinal merkezkaynaklı, nongerminal merkez kaynaklı, sınıflandırılamayan grup) bu belirgin prognozfarkını açıklayabilmek için alttipler arasında COX-2, survivin, Ki-67, bcl-2 ve CD3ekspresyonu açısından fark olup olmadığına bakıldığında gruplar arasında anlamlıfark izlenmemiştir. Bu da bize alttipler arasındaki prognoz farkının nedeniniaçıklayabilmek için apopitoz, proliferasyon hızı ve inflamatuar cevap dışında farklımekanizmaların olabileceğini ve bunları saptamak için daha fazla araştırmagerektiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY`?Expression of COX-2, survivin, Ki-67, BCL-2, CD3 in diffuse large B-celllymphoma subtypes and their effects on prognosis `?Dr Ülkü KüçükDokuz Eylül University Medical Faculty Pathology Departmentnciraltı/ zmirPurpose : Recent studies demonstrate that COX-2 and survivin expressions arepoor prognostic factors in diffuse large B-cell lymphomas. In our study, weinvestigated CD3, bcl-2, Ki-67, COX-2 and survivin expressions and their role on theprognosis of germinal center B-cell like, non-germinal center B-cell like andunclassified subtypes of diffuse large B-cell lymphoma.Materials and methods: 50 patients who had diagnosis of diffuse large B-celllymphoma and clinical survival data adtmitted between 1990-2006 in Dokuz EylülUniversity Medical Faculty Hospital were included in this study. The diagnosis isconfirmed by CD20 immunopositivity. In these patients; CD10 (+) and/or bcl-6 (+),MUM-1 (-) patients were diagnosed as germinal center B-cell like, whereas thosewith MUM-1 (+), CD10 and bcl-6(-) as well as CD10 (-), bcl-6 and MUM-1 (+) as non-germinal center B-cell like. The unclassified group consisted of the patients who werenegative with all three immunostains. With this method the patients were divided inthree subtypes; germinal center B-cell like (n:16), non- germinal center B-cell like(n:26) and unclassified (n:8). In these subgroups, we investigated CD3, COX-2,survivin, Ki-67 and bcl-2 expressions by immunohistochemistry and their roles onprognosis.Results: The study group comprised 50 patients with DLBCL, including 27 (54%)males and 23 (46%) females. Tha patients? ages ranged from 17 to 95 years (mean57.6). Median follow-up was 52 months (range, 10-160).With Long Rank analysis, survival is significantly better in the patients over 65years old and in women (p:0,03 and p:0,05). There are no significant effects of theother factors on survival. With Cox regression analysis; older age (p:0.001), gender(p:0,07) and the subtypes of diffuse large B-cell lymphomas (p:0,005) are significantlyeffective on survival. With Chi-square analysis; no significant difference in expressionof COX-2, survivin, Ki-67 and CD3 between subtypes of diffuse large B-celllymphoma.Conclusion: We found that, age, gender and subtypes of diffuse large B-celllymphoma over effective on overall survival. Although it is not statistically significantthe intensive inflamatuar reaction in the tumor may be effective on survival. Betweendiffuse large B-cell lymphoma subtypes there were no difference in expression ofCOX-2, survivin, Ki-67, bcl-2 and CD3. It appears that COX-2, survivin, Ki-67, bcl-2and CD3 are not responsible for the survival difference among subtypes of diffuselarge B-cell lymphoma. There might be some other mechanisms and furtherinvestigations need to explain prognostic difference between subtypes of diffuselarge B-cell lymphoma.Key word: Diffuse large B-cell lymphoma, germinal center B-cell like, nongerminalcenter B-cell like, COX-2, survivin, bcl 2, ki-67, CD3