Deneysel miyoglobinürik akut böbrek yetmezliğinde erdosteinin etkileri
The effects of erdosteine on experimental myoglobinuric acute renal failure in rats
  1. Tez No: 365157
  2. Yazar: ÇİĞDEM ATAGÜN BANA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN AYDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Erdostein, Miyoglobinürik Akut Böbrek Yetmezliği, Serbest Radikaller, Nitrik oksit, Antioksidan, Erdosteine, Myoglobinuric Acute Renal Failure, Free Radicals, Nitric oxide, Antioxidant
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Miyoglobinürik akut böbrek yetmezliğinin patofizyolojisinde nitrik oksit ve reaktif oksijen metabolitlerinin önemli rol oynadığı bildirilmektedir. Bizde çalışmamızda antioksidan ve serbest radikal süpürücü etkisi olan erdostein, miyoglobinürik ABY'nin sıçan böbreklerinde yol açtığı hasara karşı antioksidan, histopatolojik ve böbrek fonksiyonları üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçladık. Çalışmamızda her grupta 7 adet olmak üzere toplam 28 adet 145-185 gram ağırlığında erkek Spraque Dawley sıçan kullanıldı. Sıçanlar 24 saat susuz bırakıldı. 1. ve 2. grup sıçanlara FS, 3. ve 4. gruplardaki sıçanlara % 50'lik gliserol solusyonundan 8 ml/kg intramüsküler enjekte edildi. 1 saat sonra 1. ve 3. gruba ip FS, 2. ve 4. gruba 10 mg/kg dozunda gavaj yoluyla erdostein verildi. Gliserol enjeksiyonundan 24 saat ve idrarları alındıktan sonra sıçanlar anestezi altında kanları ve her iki böbreği alınarak, sakrifiye edildi. Çalışmamızda 2. grupta kreatin klirensinde anlamlı bir artma, serum ALT, üre ve kreatinin düzeyinde anlamlı bir azalma görüldü. 3. grup parametreleri 1. Grup ile karşılaştırıldığında; böbrek dokusunda MDA düzeyi ile serum üre, kreatinin, potasyum, AST, ALT ve CK aktiviteleri anlamlı bir artma, serum sodyum ve kreatin klirensi anlamlı bir azalma gözlendi. 3. ve 4. grup parametreleri karşılaştırıldığında; serum sodyum ve kreatin klirensinde 4. grupta anlamlı bir artma, böbrek NO düzeyinde, serum potasyum, kreatin kinaz ve fraksiyonel sodyum atılımında anlamlı azalma gözlendi. Çalışmamızda erdosteinin sınırlı koruyucu etkileri görüldü. Bu sonuçlar göz önüne alındığında erdosteinin MABY'deki koruyucu etkisini belirlemek için; erdosteinin koruyucu etkilerini belirlemek için bu modeldeki etkin dozunun belirlendikten sonra verilme sürelerinde yapılacak düzenlemeler ile daha kapsamlı çalışmaların yapılması gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Free radicals and nitric oxide play an important role in the pathogenesis of myoglobinuric acute renal injury. In our study, we aimed to investigate the effects of erdostein on myoglobinuric acute renal injury that has been reported to have antioxidant, free radical scavenger properties. In our study, 28 male Spraque Dawley rats, 145-185 grams in weight, were used. The rats were deprived of water for 24 hours before injection. 1st and 2nd groups were injected with physiological serum, 3rd and 4th groups were injected with intramuscular 50 % glycerol 8 ml/kg. One hour later, 1st and 3rd groups received ip FS and 2nd and 4th groups were given 10 mg/kg erdosteine orally. 24 hours after the glycerol injection, the blood samples and kidneys of the rats were taken under the anesthesia. In our study, we found that levels of urea, creatinine, ALT in serum samples were reduced in 2rd group when it's compared with the 1st group. Levels of creatinine clearance were statistically significantly increased in the 2nd group when compared with the 1st group. We found that the levels of urea, creatinine, potassium, ALT, AST and CK in serum samples, and MDA in renal tissue samples, and fractional excretion of sodium were increased in the 3rd group when it's compared with the 1st group. Levels of serum sodium and creatinine clearance were statistically significantly reduced in the 3rd group when compared with the 1st group. When the parameters of 3rd and 4th groups compared, in group 4, a significant increase in serum sodium and creatinine clearence were observed, however, there were a significant decrease in the levels of kidney NO, and serum potassium and creatin kinase, and fractional sodium excretion. In this study, measurable protective effects of erdostein were detected. Given these results, to determine the protective effect of erdostein on MABY in this model, we concluded that after determining the effective dose of erdostein more comprehensive study should be planned targeting the treatment time modality.