Deneysel ağrı modellerinde atorvastatinin antinosiseptif etkisi
Antinociceptive effect of atorvastatin in experimental pain models
- Tez No: 365156
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Atorvastatin, antinosiseptif, ağrı kesici, hayvan modeli, statin, Atorvastatin, antinociceptive, pain killer, animal model, statin
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Ağrı kontrolünde analjezik kullanımı en yaygın yöntemlerden biridir. Yan etki profilleri nedeniyle analjezik arayışı sürmektedir. Kolesterol düşürücü statin grubu ilaçların anti-inflamatuvar ve analjezik etkinliği, yeni çalışılmaya başlanan bir konudur. Bu çalışmada farelerde deneysel ağrı modellerinde atorvastatinin antinosiseptif etkileri araştırılmıştır. Etik onay alındıktan sonra her grupta 10 hayvan (20-30 g ağırlığında balb/c türü fareler) olmak üzere toplam 7 grupta çalışıldı. Birinci gruba plasebo, 2, 3 ve 4.gruplara sırasıyla 10, 30 ve 100 mg/kg atorvastatin intraperitoneal yolla uygulandı. Atorvastatinin etki mekanizmasına yönelik olarak 5, 6 ve 7.gruplarda sırasıyla atorvastatin 10 mg/kg + L-NAME, atorvastatin 30 mg/kg + L-NAME ve sadece L-NAME grupları oluşturuldu. Ağrı eşiği ölçümleri sıcak zemin (hot-plate) ve kıvranma (writhing) yöntemleri ile 0.saat ve ilaç uygulamasından 30 dakika sonra olmak üzere 2 kez video görüntü kaydı altında yapıldı. Deney sırasında plasebo grubunda bir ve 4. Grupta bir olmak üzere toplam 2 hayvan kaybedildi. Plaseboya kıyasla atorvastatin 10, 30 ve 100 mg/kg dozlarda kıvranma testinde etkili olurken (ilaç öncesi ve sonrası farkların ortalamaları gruplara göre sırasıyla 1,0; 10,5; 8,0 ve 10,0 idi, p0,05). Bu bulgular atorvastatinin antinosiseptif etkilerinin olduğunu ve bu etkinin santral ağrı yolları (sıcak zemin) ile değil, periferik ağrı yolları (kıvranma testi) üzerinden gerçekleştiğini göstermektedir. Ayrıca ağrı kesici etkilerinin nitrik oksid yolu üzerinden gerçekleşmediği yönünde kanıt elde edilmiştir. Bu çalışma Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri tarafından desteklenmiştir (Proje No: TÜBAP 2012/169).
Özet (Çeviri)
Analgesic use is one of the most methods in pain control. Analgesic search has been continuing due to side effect profiles. Anti-inflammatory and analgesic efficacy of cholesterol-lowering statins is a new research topic. In this study, antinociceptive effects of atorvastatin was studied in experimental pain models of mice. Following ethical approval, balb/c mice (20-30 g) were divided into 7 groups (n=10 for each). Group 1 received placebo, whereas Groups 2, 3 and 4 received intraperitoneal 10, 30 and 100 mg/kg atorvastatin, respectively. In order to study the mechanism of action, Groups 5, 6 and 7 received atorvastatin 10 mg/kg + L-NAME, atorvastatin 30 mg/kg + L-NAME and L-NAME, respectively. Hot-plate and writhing tests were used as pain models. All tests were performed at baseline and 30 minutes after drug injection under video recording. Two animals (1 in Group 1 and 1 in Group 4) were lost during the procedure. Atorvastatin at 10, 30 and 100 mg/kg doses showed significant antinociceptive efficacy compared to placebo (pre- and post-injection differences in Groups 1 to 4 were 1,0; 10,5; 8,0 and 10,0; p0,05). These results suggest that atorvastatin had antinociceptive efficacy which appears through peripheral rather than central pathways. In addition, observed antinociceptive effects were not related with nitric oxide pathway. This study was supported by Trakya University Scientific Research Projects (Project No: TÜBAP 2012/169).