Havza planlaması ve yönetimi: Trabzon değirmendere havzası örneği
Basin planning and management: A case study of Trabzon degirmendere basin
- Tez No: 365194
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER YÜKSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Değirmendere Havzası, Havza Karakteristikleri, Sorunları ve Çözüm Önerileri, Değirmendere Basin, Basin Characteristics, Problems and Solution Proposals
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada, Doğu Karadeniz Havzası'nın bir alt havzası olan Değirmendere Havzası incelenmiştir. Trabzon ilinin gelişmişlik ve dünyaya açılma açısından önemi, Değirmendere Havzası'nın da jeopolitik konumunu önemli kılmaktadır. Havzada Trabzon ilinin içme ve kullanma suyunun sağlandığı Atasu Barajı'nın da olması havzanın önemini bir kat daha arttırmaktadır. Çalışma kapsamında ilk olarak Değirmendere Havzası'nın fiziksel, arazi kullanım ve sosyo-ekonomik karakteristikleri belirlenmiştir. Daha sonra, havzanın çeşitli sorunları hidrolojik açıdan değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, taşkın, heyelan ve erozyon sorunları ile Hidro Elektrik Santrallerin (HES) sebep olduğu sorunlar irdelenmiş, çalışmanın sonunda ise bu sorunların çözümüne ilişkin çeşitli çözüm önerileri sunulmuştur. Sonuç olarak, havzanın, entegre havza planlaması ve yönetimiyle ele alınmasının sürdürülebilirlik bağlamında büyük önem arz ettiği ve su kaynaklarının koruma-kullanma dengesi çerçevesinde çevresel, sosyal ve ekonomik olarak disiplinler arası bir teknik analizle irdelenmesinin gerekli olduğu değerlendirilmiştir.,
Özet (Çeviri)
In this study, Değirmendere Basin, a sub-basin of Eastern Black Sea, is studied. The importance of Trabzon has increased the geo-political importance of the basin. The existence of Atasu Dam, which provide the drinking and domestic water, has doubled its importance. In this study, physical, land use and socio-economical characteristics of the basin are firstly determined. Then, various problems of the basin are evaluated from the point of view of hydrology. In this context, the problems related to flood, landslide, erosion and Hydro Electric Power Plants are investigated and in the end of the study, some solution proposals to these problems are presented. As a result of the study, it has been evaluated that, it is very important to plan and handle the basin with the context of integrated basin planning and management. It has been also concluded that, within the context of usage-protection balance, it is necessary to study the problems as a global view of environmental, social and economical perspectives.