Toz metalurjisi yöntemiyle üretilen gözenekli titanyum esaslı implant malzemelerin mekanik ve tribolojik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the mechanical and tribological properties of porous titanium based implant materials produced by the powder metallurgy process
- Tez No: 365195
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toz Metalurjisi, Titanyum Esaslı İmplant Malzemeler, Mekanik Özellikler, Powder Metallurgy, Titanium Based Implant Materials, Mechanical Properties
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada, toz metalurjisi yöntemi kullanılarak titanyum esaslı Ti-6Al-XNb, Ti-6Al-XFe ve Ti-6Al-XSn grubu alaşımları üretildi. Bu alaşım gruplarına Ti ve Al elementlerinin yanında ağırlıkça %3,5, %7, %10,5, %14, %17,5 ve %21 oranlarında Nb, Fe ve Sn tozları katılmıştır. Bu alaşımlar elementel toz karıştırma yöntemiyle karıştırılıp, tek eksenli preste 600 MPa'da preslenmiştir. Preslenen numuneler vakum ortamında 1200°C'de sinterlenmiştir. Sinterlenen numunelerin gözeneklilik oranları, mikrosertlik, çekme ve eğilme dayanımları yanında aşınma dayanımları belirlenmiştir. Numunelerin kırılma ve aşınma yüzeyleri taramalı elektron mikroskobunda incelenip, kırılma yüzeyinde alaşım elementlerin dağılımı EDS analiziyle tespit edilmiştir. En yüksek çekme dayanım değeri Ti-6Al-14Nb alaşımında 453,1 MPa, en yüksek eğilme dayanımı ise Ti-6Al-14Nb alaşımında 1682 MPa olarak belirlenmiştir. Maksimum mikrosertlik değeri Ti-6Al-17,5Fe alaşımında elde edilmiş olup bu değer 348,4 HV olarak bulunmuştur. En düşük özgül aşınma miktarı, Ti-6Al-XSn alaşım grubunda elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, titanium-based Ti-6Al-XNb, Ti-6Al-XFe and Ti-6Al-XSn alloys were produced by using powder metallurgy process. Nb, Fe, Sn powders were added to these alloys at a weight fraction of 3.5, 7, 10.5, 14, 17.5 and 21%, respectively. Samples were produced by mixing of metallic powders followed by uniaxial pressing at 600 MPa. Afterwards, samples were sintered at 1200°C under vacuum. Wear resistances as well as porosity, microhardness, tensile and flexural strength of the specimens were determined. Fracture and wear surfaces of the samples were examined using a scanning electron microscope (SEM) and elemental analyses were performed using energy dispersive X ray spectroscopy (EDS). The maximum tensile and flexural strength values of the samples were 453.1 MPa for Ti-6Al-14Nb and 1682 MPa. For Ti-6Al-14Nb alloys, respectively. The highest microhardness value in the alloy of Ti-6Al-17.5Fe was obtained as 348.4 HV. Minimum specific wear rate was obtained in Ti-6Al-XSn alloys.