Turnasuyu Vadisi (ordu) yapraklı karayosunu (muscı) florası
The bryophyta (musci) flora of Turnasuyu Valley (ordu)
- Tez No: 365196
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVZAT BATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Bryophyta, Karayosunu, Turnasuyu, Yeni kayıt, Ordu, Bryophyte, Moss, Turnasuyu, New record, Ordu
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma ile Ordu ilindeki Turnasuyu Vadisi'nin yapraklı karayosunu (Bryophyte) florasının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında 2012-2013 yıllarında farklı mevsimlerde yapılan arazi çalışmalarında 15 istasyondan toplanan ± 200 karayosunu örneği değerlendirilerek 31 familya ya ait 63 cins ve bunlara ait 126 takson (tür ve tür altı) tanımlanmıştır. Bunlardan iki taksonun (Plagiothecium neckeroideum Schimp. ve Thamnobryum neckeroides (Hook.) E. Lawton) Türkiye için kaydı ilk kez verilmektedir. Brachythecium capillaceum (F.Weber & D.Mohr) Giacom.'un ise ikinci kez kaydı verilmektedir. Bunlara ek olarak, Henderson (1961)'un Türkiye Kareleme Sistemi'ne göre 42 takson (tür ve tür altı) A3 karesi ve 14 takson (tür ve tür altı) A4 karesi için yenidir. Floristik listede tüm taksonlar sistematik hiyerarşiye uygun olarak Türkiye ve Dünya dağılımları ile birlikte lokaliteleri ve tercih ettikleri substratlar da sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is defining The Moss flora of Turnasuyu valley. During the study, several field trip were organized to the research area in different seasons in 2012-2013. After the examining of collected about 200 specimens from 15 stations, 126 taxa identified which belong to 63 genus in 31 family. Among them 2 taxa; Plagiothecium neckeroideum Schimp. and Thamnobryum neckeroides (Hook.) E. Lawton, are recorded first time for Moss Flora of Turkey. Also Brachythecium capillaceum (F.Weber & D.Mohr is being recorded second time for Turkey. In addition, 42 taxa (specific and infraspecific) for A3 square and 14 taxa (specific and infraspecific) for A4 square regarded as the new records according to Henderson (1961) Grid System for Turkey. In the floristic list, all taxa are systematically presented with distributions in Turkey and in the world and also localities and preferred substrates.