Türkiye mobilya endüstrisi küçük ve orta ölçekli işletmelerin yapısal incelemesi, sorunları ve çözüm önerileri
Small and medium-sized enterprises in turkey furniture industry review structural, problems and solutions
  1. Tez No: 365212
  2. Yazar: KUMRU YAYLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR MALKOÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mobilya, Mobilya Endüstrisi, Üretim, Sorunlar, Çözümler, Furniture, Furniture Industry, Production, Problems, Solutions
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada, Türkiye mobilya endüstrisi küçük ve orta ölçekli işletmelerinin yapısı ve sorunları ile bu sorunlara çözüm önerileri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla iki kısımdan oluşan ve 65 soruyu içeren araştırma anketi hazırlanmıştır. Buna göre; anketin I. kısmın da katılımcıların ve işletmelerin genel özelliklerini belirlemeye yönelik sorular; II. kısmında ise mobilya işletmelerinin sorunlarını belirlemek için beşli likert tipi ölçekli sorular yer almıştır. Türkiye genelinde 110 küçük ve orta ölçekli işletme araştırma kapsamına alınmıştır. Yüz yüze görüşmeler ve e-mail ile iletişimler yapılarak 45 işletmeden alınan anket cevapları değerlendirilerek sonuçlar elde edilmiştir. Bunlara göre; mobilya endüstrisinin en önemli sorununun kalifiye eleman eksikliği olduğu belirlenmiştir. Bunu; sırasıyla enerji maliyetinin yüksek olması, işçilerin dikkat eksikliği, finansman yetersizliği ve yasa ve yönetmeliklerdeki eksiklikler izlemiştir. Ayrıca, özgün tasarım eksikliği diğer bir sorun olarak ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, kalifiye eleman yetersizliği sorununun çözümünde meslek odalarının yanı sıra üniversitelerin, meslek yüksekokulları ile ortaöğretim kuruluşlarının eğitim-öğretim programları güncelleştirilerek, okul–sanayi işbirliğine süreklilik kazandırılmalıdır. Ayrıca; devlet uzman personel çalıştırma konusunda daha fazla cesaretlendirici ve maddi olarak özendirici olmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, Turkey furniture industry, small and medium-sized enterprises, and problems with the structure of the solutions to this problem have been tried to be. For this purpose consists of two parts and the research questionnaire containing 65 questions was prepared. Accordingly; Part I of the survey participants and businesses to determine the general characteristics of the questions; II. If the furniture business at the five-point Likert-type scale to determine the problems of questions were included. 110 small and medium-sized enterprises in Turkey were included in the research. Face to face interviews and making communications by e-mail questionnaire responses received from 45 businesses results were evaluated. According to these The most important problem of the furniture industry has been determined that there is a lack of qualified personnel. this; respectively of the high cost of energy, workers' lack of attention, lack of funding and the lack of laws and regulations have been followed. In addition, the lack of the original design has emerged as a problem other. As a result, the problem of lack of qualified staff, as well as chambers of universities, vocational schools and secondary educational institutions, updating programs, school-industry cooperation should enable continuity. you also; more about running state expert personnel and material incentives should be encouraging.