Ordu ilinde doğal olarak bulunan bazı angıospermae taksonları odunlarının anatomik yapıları üzerine farklı yetişme koşullarının etkisi
Effects of different environmental conditions on wood anatomi̇cal structure of some angiospermae taxa naturally distributed in ordu province
  1. Tez No: 365225
  2. Yazar: SEVİL ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA GERÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Odun Anatomisi, Ekolojik Odun Anatomisi, Yükselti, Wood Anatomy, Ecological Wood Anatomy, Altitude
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu tez kapsamında, Ordu ilinde doğal olarak yetişen Fagus orientalis Lipsky (Doğu Kayını) Quercus petraea (Matt.) Liebl. subsp. iberica (Steven ex M.Bieb.) Krassiln. (Sapsız Meşe), Castanea sativa Mill. (Anadolu Kestanesi), Robinia pseudoacacia L. (Beyaz Çiçekli Yalancı Akasya), Alnus glutinosa (L.) Gaertn. subsp. barbata (C.A.Mey.) Yalt. (Sakallı Kızılağaç), Carpinus betulus L. (Adi Gürgen) taksonlarına ait odunların anatomik özelliklerinin detaylı bir şekilde saptanıp ortaya konulmasına ve bu taksonların farklı koşullarda doğal olarak yetişen bireylerine ait odunlarının anatomik özelliklerinin karşılaştırılıp farklılıkların belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışması yapılan türlerin yayılış alanlarındaki farklı yetişme koşulları faktörlerinin odunların anatomik özelliklerine etkilerinin karşılaştırılması için Ordu ilinden üç yükselti basamağından örnekler alınmıştır. Anatomik karakterler; traheler (teğetsel ve radyal çap, trahe hücre uzunluğu, ½ mm2' de ilkbahar odunu, ½ mm2'de yaz odunu ve 1 mm2'de trahe sayısı), lifler (lif uzunluğu, lif genişliği, lümen genişliği, lif çeper kalınlığı), özışınları (1mm'de özışını sayısı, özışını yükseklik ve genişliği) ve boyuna paranşim olarak belirlenmiştir. Taksonlar arasında meydana gelen varyasyonlar tür düzeyinde belirlenmiş, ekolojik parametrelerden edilen verilerden yararlanarak yükselti trendleri arasındaki farklılıklar saptanmış, bütün bu sonuçlar istatistik analizlerle ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to determine the effects of different growth environments and to wood anatomical characteristics of Fagus orientalis Lipsky (Oriental Beech Quercus petraea (Matt.) Liebl. subsp. iberica (Steven ex M.Bieb.) Krassiln. (Oak), Castanea sativa Mill. (Anatolian Chestnut), Robinia pseudoacacia L. (Black locust), Alnus glutinosa (L.) Gaertn. subsp. barbata (C.A.Mey.) Yalt.. (Alder), Carpinus betulus L. (Hornbeam) species which are naturally distributed in Ordu province. In order to determine these differences caused by different growth environments three altitude level was selected (0, 500 m, 1000m) and samples were taken from these altitude levels. Determined anatomical characteristics were; vessels (tangential and radial diameter, vessel length, spring and summer wood per ½ mm2, and vessel number per 1 mm2), rays (ray number per 1 mm, ray length and width), and parenchyma. Differences between taxa were determined on species level while differences between altitude trends were determined by using ecological parameters. Statistical analyses were made to determine trends and differences.