Enerji etkin pasif sistem parametrelerine yönelik bir model önerisi / ılıman nemli iklim bölgesi örneği
Energy efficient system parameters for liabilities and proposal of a model / temperate humid climate regions sample
- Tez No: 365238
- Danışmanlar: DOÇ. NİHAN ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: sürdürülebilirlik, ekoloji, enerji etkin tasarım, pasif sistemler ve ılıman-nemli iklim bölgesi, sustainability, ecology, energy efficient design, passive systems and temperate-humid climate zone
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Enerji etkin pasif sistemler bölgelerin iklimsel verileri ve insanların iklimsel gereksinmeleri değerlendirilerek ısıtma, soğutma, havalandırma ve aydınlatma yapılırken, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan, binalarda enerji korunumunu yükselten, mekanik sistemlerin sorumluluğundaki aktif iklimlendirme yükünü azaltan sistemlerdir. Bu anlamlarıyla sürdürülebilir mimarlıkta enerji etkin tasarım yaklaşımlarından biri olarak önemli bir yere ve değere sahiptirler. Enerji etkin mimarlıkta pasif sistemlerin ele alındığı bu çalışmada ılıman-nemli iklim tipi için toplu konutlarda uygulanabilecek enerji etkin pasif sistem parametrelerini içeren bir model önerisi oluşturulması amaçlanmış ve ılıman-nemli iklim bölgesine sahip Trabzon ilinde yapılan uygulama ile seçilen toplu konutlar bu parametreler bağlamında değerlendirilmiştir. Çalışma; beş bölümden meydana gelmiştir. Genel bilgiler bölümünde; çalışmanın amacı ve kapsamı açıklanmış, konu ile ilgili genel bilgi verilmiştir. Yapılan çalışmalar 1 bölümünde; konu ile ilgili literatür bilgiler kaynak çalışmalarından yararlanılarak verilmiştir. Yapılan çalışmalar 2 bölümünde; bir model tablo oluşturulmuş ve elde edilen model tablo, seçilen toplu konutlar üzerinde uygulanarak analiz edilmiştir. Bulgular ve irdelemeler bölümünde; analiz edilen örnek yapılardan elde edilen bulgulara yer verilmiş ve bunlar çeşitli faktörler açısından irdelenmiştir. Sonuçlar ve öneriler bölümünde çalışmada elde edilen sonuçlara yer verilmiş ve çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Energy Efficient Passive Systems regions climatic data and people's climatic requirements by evaluating heating, cooling, ventilation and lighting while renewable energy sources, uses, buildings, energy conservation, elevating the mechanical system under the responsibility of an active air conditioning load reduces systems. In this sense, sustainable architecture with one of the energy efficient design approach and values have an important place. Energy efficient architecture of passive systems discussed in this study temperate-humid climate for the type of housing to be applied in energy efficient passive system parameters, a model that includes recommendations creation intended and temperate-humid climate regions have in Trabzon made with the application selected housing estates, these parameters are evaluated in terms. The study; is composed of five sections. In the General Information section; explained the purpose and scope of the study, subjects were given general information about. In the first part of the work done; resources benefiting from the efforts of literature on the subject is given. In the second part of the study; a model table model table is created and obtained, were analyzed by applying on selected public housing. Results and considerations in section; derived from samples analyzed structure and given to the data are analyzed in term Results and recommendations in section given to the results obtained in the study and various suggestions have been made.