Karbon katkılı ve katkısız nano bor ile üretilmiş mgb2 süperiletkenlerinin manyetik kaldırma kuvveti özelliklerinin incelenmesi
Investigation of magnetic levitation force properties of mgb2 superconductors which are prepared by carbon doped and undoped nano boron
- Tez No: 365252
 - Danışmanlar: PROF. DR. EKREM YANMAZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: MgB2, Manyetik Kaldırma Kuvveti, Sıcak Pres, MgB2, Magnetic Levitation Force, Hot Press
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 74
Özet
C katkılı ve katkısız nano B'lu MgB2 süperiletkenleri; magnezyum (%99.8), nano bor (>%95) ve karbon katkılı nano bor (>98) tozlarından“Sıcak Pres”ve“Katıhal Tepkime metodu”ile hazırlandı. Örneklerin yapısal özellikleri X-ışını kırınımı (XRD) ile analiz edildi. Elektriksel (R-T) ölçümleri,“Dört Kontak Metodu”kullanılarak kapalı devre cryostatta gerçekleştirildi. Kritik sıcaklık değerleri, R-T grafiklerinden belirlendi. Örneklerin manyetik kaldırma kuvveti ölçümleri TÜBİTAK tarafından sağlanan destekle Şükrü Çelik tarafından dizayn edilen“Manyetik Kaldırma Kuvveti Ölçüm Sistemi (MLFSM)”kullanılarak gerçekleştirildi. Sonuç olarak C katkılı ve katkısız nano B'lu örneklerin manyetik kaldırma kuvveti yeteneğinin mevcut olduğu görüldü. Bunlara ek olarak bu kaldırma kuvvetinin C katkılı örnekler için çoğunlukla çekici formda, ve katkısız örneklerin kuvvet tipinin itici formda olduğu belirlendi. Bu durum; C katkılı veya katkısız nano B kullanılarak isteğe bağlı olarak itici kuvvetin baskın olduğu bir örnek üretileceği gibi, çekici olan bir başka örnek üretme imkânı vermektedir.
Özet (Çeviri)
C-doped and undoped nano boron MgB2 superconductors were prepared by“Hot Press”plus ''Solid State Reaction Method“ from magnesium (%99.8), nano boron (>%98) and carbon doped nano boron (%98) powders. Structural analyses of all samples were characterized by X-ray diffraction (XRD). Electrical (R-T) measurements were carrying out by a close cycle cryostat using ”Four Probe Method“. The values of critical temperature were determined by R-T measurements. The magnetic levitation force measurements of the samples were carried out by using the ”Magnetic Levitation Force Measurement System (MLFMS)", designed by Sukru Celik and financially supported by TUBITAK. As a result, C-doped nano boron or undoped samples indicated the presence of the magnetic levitation force. In addition, C-doped samples showed mostly repulsive force unless the undoped samples determined to be attractive force. This condition; one can fabricate superconductor material which show repulsive or attractive character using the C-doped or undoped nano boron powders.