Alerjik dermatit veya astım tanısı almış çocuklarla sağlıklı çocuklar arasında bağırsak florasındaki bifidobacterium türlerinin karşılaştırılması
Comparison of bifidobacterium species in gut flora of healthy children and children with allergic dermatitis or asthma.
- Tez No: 365268
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. HRİSİ BAHAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Allerji ve İmmünoloji, Mikrobiyoloji, Moleküler Tıp, Allergy and Immunology, Microbiology, Molecular Medicine
 - Anahtar Kelimeler: Bağırsak florası, alerjik dermatit, astım, bifidobacterium, anaerop bakteriler, Gut flora, atopic dermatitis, asthma, bifidobacterium
 - Yıl: 2012
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 83
Özet
Akay HK. Alerjik Dermatit Veya Astım Tanısı Almış Çocuklarla Sağlıklı Çocuklar Arasında Bağırsak Florasındaki Bifidobacterium Türlerinin Karşılaştırılması. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıbbi Mikrobiyoloji ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. 2012.Doğumda steril olan insan barsağı, çeşitli etkenlere bağlı olarak zengin bir mikrofloraya sahip olur. Bu flora Bağırsak İlişkili Lenfoid Doku sebebiyle immun sistemimizin gelişiminde de oldukça önemlidir. Bifidobakteri türleri yetişkin bağırsağındaki mikrofloranın %25'ini, yeni doğmuş bebeklerde ise % 95'ini oluşturan anaerop bakterilerdendir. Aynı zamanda bu bakteriler, bağırsakta, çeşitli vitaminlerin sentezinde ve bazı zararlı bağırsak metabolitlerini azaltmada rol alarak bağırsak florasını olumlu yönde etkilemektedirler. Son yıllarda kaynaklarda alerjik dermatit ve astım ile bağırsak florasında bulunan bifidobakteri türleri arasında ilişki olduğunu gösteren araştırmalara yer verilmiştir. Çalışmamızda astım veya allerjik dermatit tanısı almış çocuklara ait 100 gaita numunesi ile sağlıklı çocuklara ait 100 gaita numunesi, içerdiği bifidobakteri türleri yönünden incelenmiştir.Araştırmamızda sıvı transport (TPY) besi yeri ve dört farklı katı besi yeri kullanılmıştır. Kökenlerin en yüksek oranda (%83,3) ürediği besi yeri mWCA olmuştur. Anaerop kültürde katı besiyerlerinden izole edilen kökenler API -20 A ile cins düzeyinde tanımlanmıştır. Bu kökenler ve ayrıca içinde numune bulunan sıvı (TPY) besi yerinden DNA'ları izole edilenler Multipleks PCR yöntemi ile tür spesifik primerler kullanılarak tür düzeyinde tanımlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre sağlıklı çocuklardan en fazla izole edilen tür B. pseudocatenulatum (%52) olurken en az izole edilen tür B. infantis (%5) olmuştur. Astımlı çocuklarda ise en fazla izole edilen tür B.breve (%41,79) olurken en az izole edilen tür B.adolescentis (%1,49) olmuştur. Alerjik dermatitli çocuklardan da en fazla izole edilen tür B.breve (%29,16) olurken B. infantis (%5) hiç izole edilememiştir. Sağlıklı çocuklarla karşılaştırıldığında B. longum her iki hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalırken aynı zamanda tüm bifidobakteri türlerinde de genel bir azalma görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Akay HK. Comparison of Bifidobacterium species in gut flora of healthy children and children with allergic dermatitis or asthma. Istanbul University, Institute of Health Science, Department of Medical Microbiology. Thesis of Master of science. Istanbul. 2012.The human gut being sterile at first, gets a rich microflora after birth, depending to the various factors. This flora is also, due to Gut Associated Lymphoid Tissue, very important for the development of the immune system. Bifidobacterium species, are anaerobic bacteria that comprise 95% of the newborn?s gut flora and 25% of the adult?s. Additionaly these bacteria can affect gut flora positively by synthesis of different vitamines and reduction of the harmful gut metabolites. Recently, researches showing the relationship among asthma, allergic dermatitis and Bifidobacteria of the gut flora were demonstrated. In our study 100 fecal samples collected from children diagnosed with asthma or allergic dermatitis and 100 ones from healty children were studied regarding to their Bifidobacterium species content. We used a transport liquid medium and four types of agar plate. The best media that our strains grew was mWCA with a rate of %83.3. The strains isolated from agar plates under anaerobic conditions were identified with API-20 A on genus level. The same strains and the DNA isolated from liquid medium (TPY) containing the sample were identified on species level by using species-specific primers with Multiplex PCR. B. pseudocatenulatum and B. infantis have respectively the highest (%52) and fewest (%5) rates, on the healthy childeren?s gut flora isolated species . B. breve was the highest isolated species (%41.79) in asthmatic children and the fewest one was B. adolescentis (%1.49). In atopic children, the highest isolated species was B. breve (%29.16). Compared to the healthy children?s fecal flora, in patient ones B. longum decreased with a statistically significant difference. Additionaly a general decrease was seen in all bifidobacteria species .