Çürük ve erozyon lezyonlarının remineralizasyonlarının in situ olarak araştırılması
An in situ study on remineralization of artificial initial caries lesions and erosion lesions
- Tez No: 365269
- Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ BÜYÜKGÖKÇESU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: başlangıç mine çürükleri, dental erozyon, remineralizasyon, CPP-ACP, florid, initial enamel caries, dental erosion, remineralization, CPP-ACP, fluoride
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmanın amacı; yapay başlangıç çürük ve erozyon lezyonlarının kazein fosfopeptid-amorf kalsiyum fosfat (CPP-ACP) ile remineralizasyonunun in situ araştırılmasıdır.Rastlantısal, çift kör ve çapraz (cross-over) düzende planlanan bu çalışmada gönüllü yer alan 10 katılımcı; üzerinde 2 adedi yapay başlangıç çürük lezyonlu, 2 adedi de yapay erozyon lezyonlu olmak üzere toplam 4 adet mine örneği bulunan hareketli palatal apareyler takmışlardır. Aralarında 1'er haftalık dinlenme periyodları bulunan; farklı materyallerin kullanıldığı 3 deney sürecinden oluşan bu çalışmada, test materyali (1.Tooth Mousse (GC), 2.Clinpro 5000 (3M ESPE), 3.İpana (Protector & Gamble)) apareylerde bulunan mine örnekleri üzerine birbirini izleyen 14 gün boyunca günde 2 kez katılımcılar tarafından uygulanmıştır. Her deney sürecinin tamamlanmasının ardından apareylerden toplanan mine örneklerinin bir kısmı epoksi reçineye gömülerek, kesitler hazırlanmış ve transversal mikroradyografi (TMR) uygulanmıştır. Geri kalan mine örnekleri ise doğrudan lazer ablasyon plazma kütle spektrometrisinde (La-ICP-MS) incelenmiştir.TMR görüntü analizlerinde, gerek yapay başlangıç çürük lezyonlu gerekse yapay erozyon lezyonlu mine örneklerinin de- ve re-mineralize yüzey alanlarının ortalama mineral kaybı değerleri (?Z) ile lezyon derinlikleri (LD) değerlendirildiğinde; bütün materyallerin mine lezyonlarının remineralizasyonunu sağlama eğiliminde oldukları; ancak remineralizasyon etkinlikleri bakımından materyal grupları arasında anlamlı fark olmadığı (p>0.05) saptanmıştır. Mine örneklerinin farklı yüzey alanlarındaki kalsiyum ve fosfat konsantrasyonlarının değerlendirildiği La-ICP-MS incelemelerinde de; remineralize yüzey alanlarının kalsiyum ve fosfat konsantrasyonları, başlangıç değerlerine oranla tüm materyal gruplarında sayısal artış göstermekle birlikte; materyal grupları arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05).Bu çalışmadan elde edilen bulgular ışığında; CPP-ACP'nin yapay başlangıç çürük lezyonları ve yapay erozyon lezyonları üzerindeki remineralizasyon etkisinin, yüksek konsantrasyonda floridle kombine tri-kalsiyum fosfat içeren diş macunu ile standart konsantrasyonda florid içeren diş macununun remineralizasyon etkisinden üstün olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the remineralization efficacy of casein phosphopeptide-amorphous calcium phosphate (CPP-ACP) on artificial initial caries lesions and erosion lesions utilizing in situ models.10 volunteers wore removable palatal appliances containing 4 human enamel samples which of 2 with artificial initial caries lesions while the left 2 with artificial erosion lesions. This in situ study, which was designed as double-blind, randomized, cross-over study; consists of 3 test periods and 1-week wash-out periods between these test periods. One of the test materials (1. Tooth Mousse (GC), 2. Clinpro 5000 (3M ESPE), 3. İpana (Protector & Gamble)) was applied on each enamel sample twice a day for 14 consecutive days by the volunteers. After each test period had ended; some of the enamel samples were removed from the appliances and some of them were embedded into epoxy resin, were sectioned and transversal microradiographic (TMR) photographs were taken. The left enamel samples were directly analyzed with laser ablation plasma-mass spectrometry (La-ICP-MS).When avarage mineral loss (?Z) and lesion depths (LD) of the de- and re-mineralized enamel surfaces of both artificial initial caries lesions and erosion lesions were evaluated in TMR photos, all the materials showed tendency to remineralize enamel lesions; however no statistically significant difference were determined (p>0.05) between the remineralization efficacies of the material groups. When calcium and phosphate concentrations of the de- and re-mineralized enamel surfaces of the enamel samples were analyzed with La-ICP-MS; it was found that calcium and phosphate concentrations of remineralized enamel surfaces were higher than the baseline values in all material groups whereas this difference was not statistically significant (p>0.05).According to the findings of this study; it can be concluded that the remineralization efficacy of CPP-ACP on artificial initial caries lesions and erosion lesions is not higher than the remineralization efficacies of the dentifrices either containing high concentration fluoride combined with tri-calcium phosphate or regular concentration fluoride.