Hipertansif gebeliklerde mevsimsel dağılım
Seasonal Variation in hypertensive pregnancy
  1. Tez No: 365298
  2. Yazar: SERDAR NEMLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TALİP GÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: preeklampsi, aylar, mevsim, hipertansif gebelik, eklampsi, help, süperempoze preeklampsi, kronik hipertansiyon, preeclampsia, months, seasons, hypertensive pregnancy, eclampsia, hellp, superimposed preeclampsia, chronic hypertension
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Preeklampsi materno-fetal morbidite ile mortalitenin önde gelen sebeplerinden biridir. Son yıllarda mevsimsel preeklampsi prevalansındaki değişiklikler dikkati çekmektedir. Bu nedenle çalışmamızda mevsimsel değişkenliklerin hipertansif gebelik sıklığını nasıl değiştirdiğini inceledik. Yöntem ve Gereçler: 1 Ocak 2013 ve 31 Aralık 2013 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi obstetrik kliniğine hipertansif gebelik nedeniyle yatışı yapılan 578 hasta retrospektif olarak incelendi. Primer hipertansiyon, hafif preeklampsi, ağır preeklampsi, eklampsi, HELLP Sendromu, süperempoze preeklampsi tanıları doğrulanan 480 hasta çalışmaya dahil edildi. Aylık periyotlar halinde bu hastalıkların görülme sıklığı ile mevsimler arasındaki olası ilişki incelendi. Bulgular: Hipertansif gebeliklerin mevsimsel dağılımın 147 hasta (%30,6) ile en çok kış, en az 88 hasta (%18,3) ile yaz aylarında olduğu izlendi. İkinci sıklıkta hastanın geldiği mevsim 139 hasta (% 29) ile ilkbahar, üçüncü sıklıkta ise 106 hasta (% 22,1) ile sonbahar olduğu görüldü. Aylara göre en çok hastanın geldiği ay 53 hasta ile ocak olup, bu bir yılda gelen 480 hastanın % 11'ne tekabül etmektedir. En az hastanın geldiği ay 28 hasta ile ağustos olup, % 5,8' e denk düşmektedir. Çalışmamızda ocak ile ağustos arasında 2 kata yakın bir fark olduğu izlenmiştir Sonuç: Çalışmamızda hipertansif gebeliklerin mevsimsel dağılımı anlamlı olarak farklı bulunmuştur. Mevsimsel değişikliklerin preeklamsi prevelansı üzerindeki etkisi ile ilgili literatürde çelişkili sonuçların bulunmasının nedeni, coğrafi ve iklimsel değişikliklerin farklı olmasının yanı sıra yapılan çalışmaların çoğunlukla tek merkezli çalışmalar olmasıdır. Diğer taraftan ağır preeklampsi ile ilgili veriler çok daha az olup ülkemizde ve dünyada geniş kapsamlı, çok merkezli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective:. Preeclampsia is one of the leading causes of maternofatal morbidity and mortality. In recent years, seasonal changes in the prevalance of preeclampsia is noteworthy. Therefore, we analyzed effect of seasonal variations on the prevalance of hypertansive pregnancies. Materials and Methods : 578 patients ,that had hospitalized in Dicle University School of Medicine Obstetrics Department between the time period 01/01/2013-31/12/2013 beacuse of hypertansive pregnancy ,were retrospectively analyzed. 480 patients who had diagnosed as primary hypertension, mild preeclampsia, Severe preeklempsi, eclampsia, HELLP, superemposed preeclampsia included at the study. We investigated the relation between seasons and prevalance of diseases in monthly periods. Results: It has been seen that in hypertansive pregnancy, seasonal distribution is at the most during winter with 147 patients (%30,6), at the least with 88 patients (%18,3) during summer time; in the second frequency the period when the patient comes, is with 139 patients (%29) during spring, the third frequency is with 106 patients (%22,1) during autumn. Conclusion: In our study hypertansive pregnancy has significant differences in seasonal distributions. The reason why conflicting results were found in literature regarding the effect of seasonal effect over preeclampsia prelavance is geographical and seasonal differences and also the conducted studies are mostly at one center originated. On the other hand, datas concerning heavy preeklampsi are less; therefore it is required more centered and large scale studies in the world.