Aerobik egzersiz ve kombine egzersiz uygulamalarının vücut kompozisyonu ve dinlenim metabolik hız üzerine olan etkilerinin incelenmesi
Investigating effects of aerobic exercise and combined exercise programmes on body composition and resting metabolic rate
  1. Tez No: 365429
  2. Yazar: KÜBRA ALTUNSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ UÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: İndirekt Kalorimetre, Kombine Egzersiz, Dinlenim Metabolik Hız, Vücut Kompozisyonu, Indirect Calorimeter, Combined Exercise, Resting Metabolic Rate, Body Composition
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmanın amacı; 8 hafta boyunca yapılan aerobik egzersiz ve kombine egzersiz uygulamalarının dinlenim metabolik hız ve vücut kompozisyonunda meydana getirdiği değişimlerin karşılaştırılarak incelenmesidir. Çalışmaya, 18-25 yaş arası, vücut yağ yüzdeleri % 25-35 olan, sedanter 22 bayan denek gönüllü olarak katılmıştır. Denekler rastgele seçim yöntemiyle kontrol grubu (KG), aerobik egzersiz grubu (AEG) ve kombine egzersiz grubu (KEG) olarak ayrılmışlardır. Deneklerin başlangıçta dinlenim metabolik hızları (DMH), beden kitle indeksleri (BKİ), vücut yağ yüzdeleri (VYY), yağsız beden kütleleri (YBK), bel çevreleri (BÇ), kalça çevreleri (KÇ) ve bel kalça oranları (BKO) ölçülmüştür. Daha sonra AE grubu, yürüyüş ve koşu egzersizi yapmıştır. KE grubu, aerobik egzersize ek olarak kuvvet egzersizi yapmıştır. KG ise bu 8 haftalık süreçte herhangi bir aerobik egzersiz ya da kuvvet egzersizi yapmamıştır. 8 hafta sonunda başlangıç ölçümleri tekrar edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesi sonucunda KE ve AE gruplarının DMH değerlerinde anlamlı artış görülürken, KG' nun DMH değerlerinde bir değişiklik görülmemiştir. VA, BKİ, VYY, YBK değerlerinde hem kontrol grubu hem de egzersiz gruplarında anlamlı bir değişiklik olmamıştır. BÇ, KÇ değerleri egzersiz gruplarında anlamlı olarak azalmıştır. BKO değerlerinde KE grubunda anlamlı azalma görülürken, AE grubunda anlamlı bir fark görülmemiştir. Kontrol grubunun değerlerinde anlamlı bir değişiklik olmadığı bulunmuştur. Sonuç olarak KE grubunun DMH değerinde anlamlı artış, BÇ, KÇ, BKO değerlerinde anlamlı azalma görülmüştür. AE grubunun DMH değerinde anlamlı artış, BÇ ve KÇ değerlerinde anlamlı azalma görülmüştür. Kontrol grubunun hiçbir değerinde anlamlı değişim görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate effects of 8 week aerobic exercise and combined exercise on body composition and resting metabolic rate. Twenty-two 18-25 year old, sedentary women whose body fat % were between 25 and 35 were volunteered for the study. The group was divided into 3 groups as control group (CG), aerobic exercise group (AEG) and combined exercise group (CEG) by random selection method. Initially, resting metabolic rate (RMR), body mass index (BMI), body fat % (BF), Fat free mass (FFM), waist girth (WG), hip girth (HG) and waist to hip ratio (WHR) of subjects were measured. Then AEG pariticipated in walking and running exercise. CEG participated in resistance exercise in addition to aerobic exercise. CG did not participate in any aerobic or combined exercise during 8 weeks. After 8 week period, all measurements in the beginning of the study were repeated. As a result of the assessment of findings, while there were significant increases in RMR values of CEG and AEG, RMR values of CG did not change significantly. Neither CG nor exercise groups had significant differences on BW, BMI, BF, FFM. WG and HG values of exercise groups decreased. WHR values of CEG decreased but AEG and CG had no significant differences on WHR. As a conclusion; There were significant increases in RMR and decreases in WG, HG, WHR values of CEG. There were significant increases in RMR values, decreases in WG, HG values and no significant differences on WHR values of AEG. No values of CG changed significantly.