Hastane çalışanlarında sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının belirlenmesi
The determination of healthy lifestyle behaviors in healthcare workers
  1. Tez No: 365435
  2. Yazar: HANDAN SELÇUKLU ÇETİNER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİM ULUPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlıklı yaşam biçimi davranışları, sağlığı geliştirme, hastane çalışanları, Healthy life style behavior, health promotion, healthcare workers
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Araştırmanın amacı, hastane çalışanlarının sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını ve bu davranışları etkileyen değişkenleri saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, İstanbul İlindeki bir eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan 1026 kişiden araştırmaya katılmaya gönüllü 858 kişi oluşturmuştur (katılım oranı %87,03). Veriler Mart-Nisan 2013 tarihleri arasında 26 sorudan oluşan bir anket formu ve 52 ifadeden oluşan“Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği-II”ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde frekans, yüzde, standart sapma, oran, varyans, Student t testi, Mann Whitney U testi, Oneway Anova Testi, Korelasyon ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmaya katılanların %53,4'ü sağlık profesyoneli, % 46,6'sı sağlık profesyoneli olmayan hastane çalışanlarıdır. Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği toplam puanı 126,02±22,24, alt boyut ölçek puanları ise; sağlık sorumluluğu 20,89±4,95, fiziksel aktivite 15,93±5,55, beslenme 20,62±4,42, manevi gelişim 25,94±4,85, kişilerarası ilişkiler 25,10±4,47 ve stres yönetimi 17,52±4,09 olarak saptanmıştır. Manevi gelişim ve kişilerarası ilişkiler puan ortalaması sağlık profesyonellerinde; stres yönetimi sağlık profesyoneli olmayan grupta daha yüksektir. Araştırmada hastane çalışanlarının sağlıklı yaşam biçimi davranışları orta düzeyde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study, which is descriptive nature, has been made to determine affecting some individual features and present health behaviors of healthcare workers working at hospital. The universe of the study consisted of 1026 healthcare workers working in a Training and Research Hospital in Istanbul and 858 voluntary healthcare workers who were contacted and accepted to participate formed the sample of the study (participation rate 80%). The data were collected by using 26-item questionnaire and Health Promotion Life-Style Profile Scale-II, which contained 52 statements between March-April, 2013. Frequency, percentage, average, standard deviation, Student-t test, Mann-Whitney U and One-Way ANOVA , correlation, Pearson Correlation analysis test were used to evaluate the data. The participate rate is 53,4 % among healthcare professionals and 46,6% among non-healthcare professionals. The total Health Promotion Life-Style Profile Scale scores of participants 126,02±22,24, health responsibility 20,89±4,95, exercise 15,93±5,55, nutrition 20,62±4,42, self-actualization 25,94±4,85, interpersonal support subscales 25,10±4,47 and stress management 17,52±4,09 were found. Self actualization and interpersonal support subscales are higher among healthcare professionals, stress management is higher among non-healthcare professionals. Health promotion life-style of healthcare workers working at hospital was generally found to be medium level in this study.