Sol-jel metodu ile hazırlanan dy/al-katkılı zno filmlerin spın coatıng (döndürmeli kaplama ile kaplanması
Spin coating of dy/al-doped zno films prepared by sol-gel method
  1. Tez No: 365565
  2. Yazar: ATİLLA YAZAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA KURAMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: ZnO filmler, Dy:ZnO, Sol-Jel, Döndürmeli Kaplama, Optik Özellikler, ZnO films, Dy:ZnO, Sol-Gel, Spin Coating, Optical Properties
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, sol-jel döndürmeli kaplama yöntemi ile Al, Dy: ZnO (DAZO) filmler cam tabanlar üzerine kaplanmıştır. Filmler farklı katkılama konsantrasyonlarında ve farklı ısıl işlem sıcaklıklarında elde edilmiştir. Çinko asetat bileşiği, çözücü içinde çözüldükten sonra istenilen katkılamayı elde edebilmek için farklı oranlarda Al ve Dy katkıları ve çözeltinin stabilizasyonu için monoetilenamin (MEA) stabilizör eklenmiştir. Hazırlanan çözeltiler manyetik karışıtırıcı yardımı ile karıştırılıp 24 saat oda sıcaklığında bekletilmiştir. Her film 10 kez daldırma ile yüzey temizleme işlemleri yapılmış borosilikat cam yüzeye kaplanmıştır. Kaplama esnasında her döndürme işleminden sonra filmlere 300°C'de 10 dakika kurutma işlemi uygulanmıştır. Elde edilen filmler 500°C'de 2 saat ısıl işleme tabi tutulmuştur. Filmlerin optik, elektriksel ve mikroyapısal özelliklerini incelemek amacıyla X ışını kırınımı (XRD), fotospektrometre, taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve elektrometre cihazları kullanılarak ölçümler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Al, Dy: ZnO (DAZO) films were deposited on glass subtrates by a sol-gel spin coating technique. Zinc precursor was solved in solvent, which has different amounts of Al and Dy dopands, to obtain desired doping concentration, and monoethylenamine (MAE), to stabilize the sols, added to solutions. The prepared solutions were mixed with magnetic stirrer and waited over 24 hours. The solutions were used to coat cleaned borosilicate glass substrates by spin coating method. Each film was coated ten times onto glass substrates and dried at 300 oC for 10 minutes after each coating. Obtained films were sintered at 500 oC and for 2 hours. The X-Ray Diffraction (XRD), photospectroscopy Scanning electron microscopy (SEM) and electrometer used to examine the microstructure, optical and electrical properties of the films.