Decision support for multi-attribute auctions
Çok ölçütlü açık arttırmalar için karar destek
- Tez No: 365584
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA MURAT KÖKSALAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: çok ölçütlü açık arttırmalar, çok ürünlü açık arttırmalar, etkileşimli yaklaşım, kombinatoryal açık arttırmalar, multi-attribute auctions, multi-item auctions, interactive approach, combinatorial auctions
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmada çok ölçütlü, çok ürünlü ihale problemlerini ele alıyoruz. Çok ölçütlü ihalelerde fiyat dışında düşünülmesi gereken başka ölçütler de vardır ve tekliflerin değerlendirilmesi zordur. Kombinatoryal ihaleler olarak da bilinen çok ürünlü ihalelerde kazananları belirlemek özellikle zordur. Satıcıların birden çok ürün için teklif vermelerini destekleyen bir ihale karar destek sistemi (İKDS) geliştirdik. Yaklaşımımızı çok ölçütlü, çok ürünlü açık eksiltme problemleri üzerinde gösterdik. Yaklaşımımız açık arttırma problemlerine de doğrudan uygulanabilir. İhalede, İKDS alıcının tercih fonksiyonunu tahmin edip satıcılara tahminler hakkında bilgi verir. İlk olarak satıcıların maliyet fonksiyonları bilgilerini İKDS ile paylaşmadığı durumu inceledik ve alıcının tercih fonksiyonunun hem doğrusal olduğu hem de doğrusal olmadığı durumlar için etkileşimli algoritmalar geliştirdik. Bu algoritmalar, maliyetleri daha rekabetçi olan satıcıların ihaleyi kazanmalarını hedeflemektedir. Algoritmalarımızı test etmek için çözdüğümüz tüm problemlerde iyi sonuçlar elde ettik. Ayrıca satıcıların maliyet fonksiyonları bilgisini İKDS'ye verdiği durum için de etkileşimli bir yaklaşım geliştirdik. Bu yaklaşımda, İKDS alıcının tahmin edilen tercih fonksiyonu ile satıcıların maliyet fonksiyonlarını göz önünde bulundurarak, en iyi teklifleri bulmaya çalışır. Yaptığımız testlerde algoritmamızın optimal kazananları (alıcının tercih fonksiyonunun açık olarak bilindiği durumda bulunan kazananlar) bulduğunu gördük.
Özet (Çeviri)
In this study, we address multi-attribute, multi-item auction problems. In multi-attribute auctions there are additional attributes to the price and the comparison of bids is not straightforward. In multi-item auctions which are also known as combinatorial auctions, it is not so trivial to determine the winning bidders. We develop an auction decision support system (ADSS) that supports sellers to bid on multiple items. We demonstrate our approach in a multi-attribute, multi-item reverse auction setting. The approach is also directly applicable to forward auctions. During the auction process, ADSS estimates the underlying preference function of the buyer and supports sellers providing them information based on these estimations. We first assume that the sellers do not share their cost functions with ADSS and develop interactive algorithms for underlying linear preference functions as well as for underlying quasiconvex preference functions. The aim of the developed approaches is to have the more competitive bidders eventually end up winning the auction, with predetermined reasonable mark-up values. We demonstrate that our algorithms work well on a variety of test problems. We also develop an interactive algorithm for the case that sellers explicitly make their cost functions available to ADSS. In this approach, ADSS tries to find the best possible combinations considering both the estimated preference function of the buyer and the cost functions of the sellers. The experiments show that our algorithm finds the optimal winners (achieved with exact parameters of the underlying preference function).