Kamu idareleri tarafından gerçekleştirilen yapım ihalelerinde karşılaşılan uyuşmazlık kararlarının değerlendirilmesi
The evaluation of dispute resolutions in construction tenders made by public administrations
- Tez No: 365641
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PELİN ALPKÖKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kamu İhale Kanunu, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği, Kamu İhale Kurumu ve Uyuşmazlık Kararları, Public Procurement Law, Regulation on Implementation of Works Procurement, Public Procurement Authority, Dispute Resolutions
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
4734 sayılı Kanunla gelen yeni Kamu İhale sistemimizin, yaklaşık on yıllık bir uygulama dönemi geride bırakılmasına rağmen beklenen ve istenen düzeyde istikrar ve başarı sağlayamadığı hususunda genel bir kanaat mevcuttur. Kanun değişikliği ile şikayet süreci disipline edilmesine rağmen başvuru sayılarının fazlalığı, mevzuattan kaynaklanan bir kısım boşluk ve belirsizliklerin giderilememiş olması sorunların toplandığı noktalar olarak gösterilmektedir. Bu çalışmada, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu?nun uygulanması esnasında yapım işleri ihalelerine yönelik Kamu İhale Kurumu?na yapılan 123 adet itirazen şikâyet başvurusu incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda uyuşmazlıkların yoğunlaştığı noktalar tespit edilmiştir. Kamu İhale Kurulu?nun verdiği kararlar ve Kamu İhale Kurumu?na yapılan itirazlar Kamu İhale Açısından incelendiğinde uyuşmazlıkların, Kamu İhale Kanunu?nun ?İhaleye Katılımda Yeterlik Kuralları? başlıklı 10 uncu maddesinde, ?Aşırı Düşük Teklifler? başlıklı 38 inci maddesinde ve Bütün Tekliflerin Reddedilmesi ve İhalenin İptali başlıklı 39 uncu maddesinde yoğunlaştığı tespit edilmiştir. Ayrıca Kamu İhale Kanunu işleyişi ile ilgili, uyuşmazlık kararlarının yoğunlaştığı noktalar baz alınarak Yapım Müteahhitlerine yönelik anket çalışması yapılmıştır. . Yapılan analizler sonucunda kanundaki eksikliklerin giderilmesi yönündeki kanaat hasıl olmuş ve gerekli değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our new Public Procurement System arising from Law No. 4734, despite recent 10 year - passed away, has been perceived as a general opinion not providing the required level of stability and success. Although complaints process has been tried to be disciplined with change of law, ?unresolving number of legislative gaps and uncertainties arising out of legislation? has been shown as point in which questions collected In this study, 123 objection complaints, appealed to Public Procurement Authority (PPA), were investigated with regard to works contracts during implementation of Public Procurement Law numbered 4734. As a consequence of this study, areas centered upon conflicts determined. When ?decisions taken by PPA? and ?objection complaints appealed to PPA? were investigated, It is clearly seen that dispute resolutions were centered upon article of 10th entitled ?qualification rules in participation of a tender?, article of 38th entitled ?Abnormally low tenders? and article of 10th entitled ?Rejection of all bids and cancelling the tender? of Public Procurement Law. Based on areas centered upon dispute resolutions related to working conditions of public procurement authority, a survey was also conducted for construction contractors. As a result of these analyzes, opinion in the direction of filling the gaps in the law emerged and necessary assessments were carried out.