Yerel yönetimlerde kamu harcamalarının yerel nüfusa dağılımı üzerine bir inceleme
A revi̇ew of publi̇c expenditure distribution on local population in local governments
  1. Tez No: 365649
  2. Yazar: ARİF TANIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN PINAR ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Ulaşım, Şehircilik ve Bölge Planlama, Public Administration, Transportation, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Yatırımları, Belediyeler, Nüfus, Çekim Merkezi, Public investments, municipalities, population, attraction center
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırmada ilçe belediyelerinin gelirlerinin miktarı, hangi kaynaklardan nasıl elde edildiği ve nasıl dağıtıldığından yola çıkılarak ilçe belediyelerinin kamu yatırımı üretim süreci ve politikaları ele alınmıştır. Aktif katma değer üreten kamu yatırımları arasından eğitim, sağlık, kentsel altyapı ve toplu ulaşım alanlarındaki yatırımların İstanbul?un yeni ilçesi Sancaktepe?de üst gelir grubuna dahil insanların yaşadığı bölgeler ile ekonomik durumu alt ve orta gelir grubuna dahil insanların yaşadığı bölgeler arasında nasıl dağıldığı alan araştırması ve pearson korelasyon analizi metodu ile mahalle düzeyinde ölçülmüştür. Sonuç olarak ulaşım ve eğitim imkânları nüfusa göre daha dengeli dağılırken, altyapı ve sağlık imkânlarının üst gelir grubuna avantaj sağlayacak şekilde dağıldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, distrcit municipalities' production progress of public investments and their policies are discussed by taking as a basis the amount of revenues of district municipalities, from which resources these incomes are obtained, in that way they are produced and how they are distributed. Among the public investments producing added value, it is measured at the neighborhood level through conducting field research and by the method of pearson correlation analysis method how the investments in the fields of education, health, urban infrastructure and public transport are distributed between the regions in Sancaktepe, a new district of Istanbul, inhabited by people including high income group and regions resisded by poeople with and economic situation of lower and middle income groups. As a result, it is concluded that while transport and education facilities are distributed more evenly acording to the population, infrastructure and health facilities are distributed in favor of the upper income group.