Kentsel dönüşüm uygulamaları neticesinde çıkan atık malzemelerin yol üst yapısında kullanılabilirliği: Üsküdar örneği
Usability of the construction demolishing waste derived from inhabitable urban transformation projects for superstrcuture of hi̇ghway projects
- Tez No: 365701
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Transportation, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Üsküdar, Kentsel Dönüşüm Süreci, Yol Üst Yapısı, Yapı Atıkları, Yol Üst Yapısı Deneyleri, Uskudar, Urban Transformation Process, Highway Superstructure, Construction Waste, Highway Superstructure Tests
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Ülkemizde, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 31.05.2012 tarihinde yürürlüğe girmesiyle birlikte Kentsel Dönüşüm süreci hız kazanmıştır. Bu süreç neticesinde ortaya çıkan yapı atıklarının yeniden değerlendirilmesi hem ülke ekonomisi hem de çevre etkileri bakımından önem arz etmektedir. Bu kapsamda çıkan yapı atıklarının Karayolu Üst Yapısında Kullanılabilirliği konusunda çalışmalar yapılmıştır. İlk olarak daha önce yapılan uygulamalar araştırılmıştır. Yol Üst Yapısı içerisinde kullanılan geri dönüşüm malzemeleri ile ilgili yapılan çalışmalar incelenmiştir. Ülkemizde ve Dünyada bu konuda yapılan çalışmalar ve neticesinde sağlanan faydalar ortaya konulmuştur. Yol Üst Yapısı, Geri Dönüşüm ve Kentsel Dönüşüm konuları hakkında genel bilgiler verilmiştir. Bu süreç neticesinde ortaya çıkan yapı atıklarının ne şekilde Karayolu Üst Yapısında kullanılabileceğinin araştırılabilmesi için Yol Üst Yapısı Katmaları ve bu katmanlar ile ilgili deneyler hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir. Daha sonra Üsküdar ilçesinde Kentsel Dönüşüm Süreci neticesinde yıkımına karar verilen binaların Raporlarına ulaşılmaya çalışılmıştır. Elde edilebilen raporlar ışığında, yıkımına başlanan binalardan numuneler alınarak, hangi yol katmanında ne oranda bu malzemelerin kullanılabileceğinin belirlenebilmesi için çeşitli deneyler yapılmıştır. Ayrıca Üsküdar Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü veri tabanı kullanılarak ilçe genelindeki bina bilgilerine ulaşılmıştır. Bu bilgiler içerisinde yapım yılı baz alınarak yıkılması gereken binalara karar verilmiştir. Bu binaların yıkılması sonucu ortaya çıkan yapı atığı miktarı belirlenmiştir. Sonuç olarak Üsküdar ilçesinde, Kentsel Dönüşüm Süreci neticesinde ortaya çıkacak yapı atıklarının Yol Üst Yapısında değerlendirilmesi ile sağlanacak faydalar tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Urban transformation process has been accelerated in our country depending on the enactment of the legislation No.6306 regarding the transformation of the buildings under disaster risk on 31.05.2012. Re-usage of the construction waste, come out of the urban transformation process is important in terms of both country economy and environment impact. Considering importance of the above mentioned advantages, studies have been performed related to the usability of construction waste for the highway superstructure. Initially, previously carried out practices were investigated. Studies related to the recycle materials used for highway superstructure works have been reviewed. Based on the national and international studies about the subject have been introduced along with the benefits obtained in consequence of the studies. General information has been given about highway superstructure, recycling and urban transformation. The detailed information regarding the highway superstructure layers and related tests for these layers has been given for the purpose of investigation about how the construction wastes which comes out of urban transformation process can be used. Following the tests, it was tried to reach the related reports prepared for the buildings on which demolition decision was given as part of urban transformation process in Uskudar district. In the light of the reports obtained from Uskudar municipality, various tests have been carried out using the samples obtained from the buildings for which demolition is commenced with aim of determination of material mix design to be taken up reference for each highway superstructure layer. In addition, the information about the status of buildings located in Uskudar district has been obtained using the data base of Uskudar Municipality IT department. Based on construction date, the buildings that should be demolished have been determined. The quantity of construction waste to be derived from demolished building has been calculated. As a result, it was tried to determine the benefits related to the usage of construction waste to be obtained from urban transformation process.