Alternatif bir kalkınma modeli olarak bölge kalkınma ajansları (bir alan araştırması)
Regional development agencies: as an alternative development model
- Tez No: 365732
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA UÇAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalkınma, Bölgesel Gelişme, Kalkınma Ajansları, Development, Regional Development, Regional Development Agencies
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
Kamu yönetiminde ortaya çıkan yeni model ve yaklaşımlar, yönetim alanında etkililik ve verimliliği esas alan bir temeli esas almıştır. Hızlı karar alma ve sorunlara etkili çözümler bulma, bu yaklaşımların temel fonksiyonlarıdır. Kalkınma sorunuyla mücadele ve kalıcı politika geliştirebilmesi için merkezi yapılar dışında örgütlenmiş birimlere daha çok görev, yetki ve sorumluluk verilmesi, merkezi yönetim ve yerel yönetimler arasındaki yetki-kaynak dağılımının geleneksel yapısının değiştirilmesi gereksinimini de ortaya çıkarmıştır.Özellikle demokratik kültürün yaygınlaşmasına koşut olarak, refah düzeyindeki artış, nüfus vb. alanlardaki değişimler, gereksinim ve beklentilerin farklılaşmasına ve artmasına neden olmuştur. Bu durumun doğal sonucu olarak da alternatif yönetimler, yerel ortak gereksinimleri karşılayabilmek için ortaya çıkan yeni yapılar olarak dikkat çekmektedir ki Bölge Kalkınma Ajansları da (BKA) böyle bir ihtiyacın giderilmesi için ortaya çıkmış kurumlardandır.Tez, yukarıda verilen genel çerçeve ışığında ajansların Türkiye'nin kalkınma perspektifi itibariyle alternatif bir kalkınma modeli olup olmadığına ilişkin olarak mülki idare amirleri ve ajans çalışanlarının algılarını ölçmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The new models and approaches emerging within the framework of public administration are based upon a ground focusing on effectiveness and efficiency. The main functions of such approaches include quick decision-making and effective troubleshooting. Within this context, the necessity to struggle with the problem of development and develop enduring policies, as well as to grant units organized aside from the central administration with more competence a responsibility and to change the traditional structure of competence-resource range between the central and local administrations has also emerged.Especially, in line with proliferation of democratic culture, changes in the field of increase in the level of welfare and of population etc. have resulted in the difference and increase in terms of necessities and expectancies. As a natural consequence of this, new structures set forth in order to fulfill the local common necessities have become so noteworthy that Regional Development Agencies (RDA) have developed as the institutions targeting to satisfy such a need.This thesis makes a field research as to whether the Regional Development Agencies being established recently in the light of the above-mentioned common framework suggest an alternative development model in terms of Turkey?s development perspective and examines the RDA in this direction.