Çalışma ortamında çatışma nedenleri, çözüm yöntemleri ve sağlık sektörü
The reasons for conflict i̇n the workplace and healtcare sectors solution methods
- Tez No: 365764
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİKRET GEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çatışma, Çatışma Nedenleri, Sağlık Sektöründe Çatışma Nedenleri, Çözüm Yöntemleri, Conflict, causes of conflict, causes of conflict in the health sector, solution methods
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZ Yöneticilerin, çatışmaları, kişi ve kurum açısından iyi bir şekilde çözümleyebilmeleri için, çatışma nedenlerini doğru tespit edip uygun olan çatışma yöntemini harekete geçirmeleri gerekmektedir. Bunu uygulayabilmeleri için yöneticilerin çatışma kavramını, çatışma türlerini, çatışma nedenlerini ve çatışma yönetimi ile ilgili yeterli bilgi ve birikime sahip olmaları gerekmektedir. Ancak bu şekilde çalışanlar için daha huzurlu bir çalışma ortamı sağlanarak beklenenin üstünde bir performans elde edilmiş olur. Sağlık sektörü, diğer sektörlere kıyasla pek çok açıdan farklı özelliklere sahiptir. Tıbbi ve idari açıdan farklı özellikte bir otoriteye sahip olması, teknolojik açıdan sürekli yenilenmesi, denetimlerin sık yapılması, çalışanların sorumluluklarını yerine getirirken ekip halinde hareket etmeleri ve çalışma düzenindeki farklılıklar sebebiyle sağlık çalışanlarının diğer kurum çalışanlarına nazaran daha sık çatışma yaşama olasılığı bulunmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, sağlık sektöründe ortaya çıkan çatışma nedenlerini ve bunların çözümlenebilmesi için yönetici ve sağlık çalışanlarının neler yapması gerektiğini ortaya koymaktır. Araştırmamıza katkı sağlayabilecek diğer araştırmalar da incelenerek çalışanların çatışma durumu içerisinde iken sergiledikleri farklı tutum ve davranışlar açıklanmıştır. Yöneticilerin, çatışma durumunda uygulamaları gereken çeşitli yöntemler ve çatışma yönetiminin, çalışanlar ve kurum açısından ortaya çıkardığı olumlu ve olumsuz sonuçların neler olduğu açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Administrators in terms of people and institutions, a good way to resolve conflicts, to identify the causes of the conflict as well as appropriate to move the conflict. We were able to understand the concept of the administrators for the conflict, conflict and confrontation, the types of conflict management must be familior with. However, in this way providing a peaceful working environment for the employees on the performance expectations are achieved. In many ways, compared the other sectors, the health sector has different characteristics. Medical and admistrative point of view, having the authority on technologically different continuous renewal, in carrying out its responsibilities, the controls often act as a team and the employees working in the differences compored the other health care workers the possibility of life in the conflict more often increases the corporate employees. The main purpose of this study, the reasons for which a public body to resolve the conflict in the health sector managers and health workers, get what you should do. Our research has been reviewed and other research that could patentially contribute to the conflict sitvation in their attitudes and behavior of employees. In the case of administrators, the State of the conflict should practice good management methods and conflict in terms of premises staff and describes what is positive, negative results.