Ratlarda testis iskemi-reperfüzyon hasarında pyrrolidine dithiocarbamate'ın etkinliği
The effect of pyrrolidine dithiocarbamate on testis ischemia reperfusion injury in rats
- Tez No: 365950
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERAY KEMAHLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Pyrrolidine Dithiocarbamate, NF-kB, iskemi reperfüzyon hasarı, testis torsiyonu, Pyrrolidine Dithiocarbamate, NF-kB, ischemia-reperfusion injury, testicular torsion
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET DENEYSEL TESTİS İSKEMİ REPERFÜZYON HASARINDA PYRROLIDINE DITHIOCARBAMATE'IN ETKİNLİĞİ Çalışmamızda bir antioksidan ve NF-kB inhibitörü olan Pyrrolidine dithiocarbamate (PDTC) molekülünün iskemi reperfüzyon hasarını önlemedeki rolünü araştırmayı planladık. Wistar-Albino 21 erkek rat her grupta 7 rat olacak şekilde 3 gruba ayrıldı; sham grubu (grup 1), iskemi-reperfüzyon (I/R) grubu (grup 2) ve tedavi (I/R + PDTC) grubu (grup 3). Sham grubu hariç tüm gruplarda sol testisler 4 saat süre ile 720 derece torsiyone edildi. Detorsiyondan 15 dakika önce 3. gruba intraperitoneal olarak 100 mg\kg dozunda PDTC verildi. Bir saat reperfüzyon periyodundan sonra tüm ratlara sol orşiektomi yapıldı ve intrakardiyak 5ml kan örneği alındı. Kanda süperoksit dismutaz (SOD) aktiviteleri ve Malondialdehit (MDA) seviyeleri ölçüldü ve histopatolojik örnekler alındı. Grup 2 de I\R hasarını gösterecek şekilde kan SOD düzeylerinde azalma, MDA değerlerinde artma ve histopatolojik Johnson skorunda kötüleşme mevcuttu. (p0,5). Histopatolojik değerlendirme PDTC nin testiküler hücre hasarını azalttığını gösterdi. Çalışmanın sonuçları, ratlarda iskemi-reperfüzyonun neden olduğu testis hasarından korumada PDTC'nin faydalı bir ajan olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF PYRROLIDINE DITHIOCARBAMATE IN EXPERIMENTAL TESTIS ISCHEMIA REPERFUSION INJURY In our study, we aimed to investigate Pyrrolidine Dithiocarbamate (PDTC) molecul's (an antioxidant and inhibitor of NF-kβ) protective effects of ischemia-reperfusion injury. Male 21 Wistar-Albino rats were divided into three groups each has seven rats; sham group (group 1), I/R group (group 2) and I/R + PDTC group (group 3). All left testicles excluding the sham operation groups were subjected to 720 degrees of spermatic cord torsion for 4 hours. 15 minutes prior to detorsion 100\mg\kg of PDTC was administered intraperitonealy to group 3. At the end of 1 hours detorsion period, left orchiectomies were performed, and 5-mL intracardiac blood samples were taken in all groups. Blood superoxide dismutase (SOD) activities, and malondialdehyde (MDA) levels were measured, and histopathologic examinations were performed. Group 2 had decreased blood SOD activities, elevated MDA levels and decreased hispathologic Johnson tubuler biopsy scores indicating I/R injury. (p0,5). Histopathological evaluation showed that PDTC reduced testicular cell damage. The results of this study indicate that PDTC is a beneficial agent in protecting testicular I/R injury in rats.