Futbol fanatizmi, taraftar kimliği: Beşiktaş çarşı taraftarlarının taraftarlıkla ilgili davranışlarının incelenmesi
Football fanatizm, supporter identify: Supportersof beşi̇ktaş çarşi, examination of fan behaviours
  1. Tez No: 365986
  2. Yazar: ESRA PAKSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR ABAKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Spor, Sociology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fanatizm, Taraftar, Beşiktaş, Futbol, Özdeşleşme, Fanaticism, Fans, Besiktas, Football, Identification
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma, Beşiktaş Çarşı taraftarlarının taraftar kimliği doğrultusunda, taraftarlığına neden olan etmenler, taraftarlık özdeşleşme düzeyleri ve taraftarlıkla ilgili davranışlarını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma 2013-2014 yılları arasında örgütlü bir taraftar topluluğu olan Beşiktaş Çarşı Taraftar Grubuna üye 181'i bayan, 319'u erkek olmak üzere toplam 500 taraftar üzerinde demografik sorular ve“spor taraftarlığı özdeşleşme ölçeği”uygulanarak yapılmıştır. Araştırma sonuçlarının değerlendirilmesinde denekler tarafından sorulara verilen yanıtların yüzdesel değerleri (%) ve frekans dağılımları, aritmetik ortalama ve standart sapmaları elde edilmiş, ölçeklerin aritmetik ortalama (X) ve standart sapmaları çapraz tablo karşılaştırmaları yapılarak deneklerin görüşlerinden anlamlar çıkarılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 18.0 paket programından yararlanılarak, ilişkisiz örneklemelerde Independent Samples T-Test, One-Way Anova, İlişkileri belirlemede ise pearson korelasyon analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda; taraftarların takımlarıyla özdeşleşme düzeyleri arttıkça fair playden uzaklaşmaya başladıkları söylenebilir. Sporcularda profesyonelleşmeye doğru gidildikçe azalan fair play ve sporda centilmenlik anlayışının taraftarlarda ise, fanatikliğe doğru gidildikçe zayıfladığı söylenebilir. Beşiktaş Çarşı taraftarlarının, taraftar olma yaşı düştükçe takımlarıyla özdeşleşme yani fanatiklikleri de artmaktadır. Takımla özdeşleşmesi yüksek olan, yani fanatiklik arttıkça taraftarlar fair playden uzaklaşıp sporda şiddet içeren olayları onaylama durumları artmaktadır. Beşiktaş Çarşı taraftarları, takımlarının taraftarı olurken en çok etkileyen unsurlar olarak, kulübün renkleri ve sembollerinin ve kulübün tarihi ve başarılarının etki ettiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is done to examine identity of a fan group of Besiktas soccer club known Besiktas Carsi and evaluate fans behavior related to the team and to understand the reasons of becoming fans. The research is done in 2013-2014 with a questionnaire applied to 500 (181 female, 319 male) members of Besiktas Carsi. The questionnaire consist of demographic question related to members fanship and their connectivity to the club. The collected data is studied and answers grouped in percentage, than mean, standard deviation and frequency distribution are obtained. By comparing mean and standard deviations the results are commented. SPSS 18.0 is used. For unrelated samples Independent Samples T-Test, One-Way Anova are used while pearson correlation method is used for correlated samples. The results suggest that; as the fans become more connected to the team, the less fair play they are and fair-play and being gentle are in inversely proportional with fanaticism. The younger the fans are, the more fanatic they are, hence they are more inclined to violence. The results also show that the success and history of the club, symbols and emblems used by club are important argument to become fan of the club.