Kronik hepatit B'li hastalarda interlökin-6, interlökin-10 ve interlökin-18 düzeylerinin tayini
Determination of interleukin-6, interleukin-10 and interleukin-18 levels in patient with chronic hepatitis B
  1. Tez No: 366016
  2. Yazar: NURETTİN İNANÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YALNIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatit, karaciğer sirozu, hepatoselüler karsinoma, sitokin, hepatitis, liver cirrhosis, hepatocellular carcinoma, cytokine
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Viral hepatit B (HBV) enfeksiyonunun kronikleşmesine yol açan mekanizmalar tam olarak anlaşılamamıştır. Sitokin profilindeki değişimin, enfeksiyonun iyileşmesi veya kronikleşmesi şeklinde sonuçlanabileceği bilinmektedir. Bu çalışma, sitokinler ile HBV enfeksiyonunun farklı klinik formları arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, HBV enfeksiyonuna ikincil kronik hepatit (KHB), karaciğer sirozu (KCS) ile hepatoselüler karsinoma (HSK) gelişmiş hastalarda IL-6, IL-10, IL-18 düzeyleri ve hastalık progresyonu arasındaki ilişki araştırıldı. Kronik hepatitli 29, KCS'lu 19, HSK'lı 19 toplam 67 HBV hastası ile 15 sağlıklı kontrol çalışmaya alındı. Gruplar arasında HBV DNA düzeyleri açısından anlamlı fark yoktu. IL-6, IL-10 ve IL-18 düzeyleri HBV enfeksiyonu olanlarda, hastalık progresyonu ile daha belirgin şekilde olmak üzere kontrol grubundan anlamlı şekilde yüksek bulundu. İnterlökin-6 düzeyi HSK grubunda kontrol grubu, KHB ve KC-S gruplarına göre anlamlı yüksek olup diğer gruplar arasında ise benzerdi. IL-10 düzeyinde ise sadece HSK ile kontrol grubu arasında anlamlı fark mevcuttu. IL-18 düzeyleri ise HBV gruplarında (KHB, KC-S ve HSK) benzer olmakla beraber her üç grupta da kontrol grubundan anlamlı olarak yüksekti. IL-6, IL-10, IL-18 ve AFP düzeyleri arasında istatiksel açıdan anlamlı korelasyon saptandı. Ek olarak HSK grubunda yer alan ve AFP düzeyleri normal sınırlarda olan 3 hastadan ikisinde IL-18 düzeylerinin ortalama değerin üzerinde olduğu ve bunlardan birinde IL-10 düzeyinin de ortalama değerin üzerinde olduğu saptandı. Sonuç olarak, IL-6, 10 ve 18 düzeylerinin HBV enfeksiyonunun farklı evrelerinde artmış olduğu saptandı. IL-6 ve 10 HSK da artarken, IL-18, tüm HBV formlarında artmış olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF INTERLEUKIN-6, INTERLEUKIN-10 AND INTERLEUKIN-18 LEVELS IN PATIENT WITH CHRONIC HEPATITIS B The mechanisms of chronicity in viral hepatitis B have not been fully understood yet. It has been stated that the changes in balance of cytokine profile may result in either healing or chronicity. This study was conducted to reveal the relationship between different clinical forms of HBV infection with cytokines. This study aims to reveal the relationship between IL-6, IL-10, IL-18 levels and disease progression in patients with chronic hepatitis B (CHB), liver cirrhosis (LC) and hepatocellular carcinoma (HCC) secondary to HBV infection. Totally, sixty seven HBV patients with CHB (n:29), LC (n:19), HCC (n:19) and fifteen healthy controls included in the study. Hepatitis B virus DNA levels were not significantly different between the groups. IL-6, IL-10 and IL-18 levels in patients with HBV infection significantly higher than the control group in association disease progression. Level of IL-6 in HCC group was significantly higher than the control, CHB and LC groups. IL-6 levels were similar among the other groups. At the level of IL-10 there was significant difference only between control and HCC groups. IL-18 levels were similar among the groups of HBV (CHB, LC, HCC) and in all three groups were significantly higher than in the control group. There was statistically significant correlation between IL and AFP levels. In addition, IL-18 levels in two of three patients with AFP levels within normal range in the HCC group were found to be on mean values. In one of them the level of IL-10 was found to be on mean values. In conclusion, levels of IL-6, 10 and 18 was found to be increased at different stages of HBV infection. IL-6 and 10 levels increased in the HCC group. IL-18 were increased in all forms of HBV.