Down sendromlu hastalarda leptin ve adiponektin gen polimorfizmi ve ekspresyonları arasındaki ilişkinin araştırılması
Studying the relation between leptin and adinopectin gene polymorphism and their expressions in patients with down syndrome
- Tez No: 366015
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Down sendromu, obezite, LEP geni, LEPR geni, ADİPOQ geni, Down syndrome, obesity, LEP gene, LEPR gene, ADIPOQ gene
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Down sendromu (DS) en sık kromozomal hastalıktır. Bu sendromun meydana gelmesi için 21.kromozom üzerindeki genlerin polimorfizm ve ekspresyonlarının gerekliliği, fenotipik etki yaratmayan ekspresyonlarının varlığı, kromozom üzerinde kaç genin sendromla ilişkili olduğu ve hangilerinin ekspresyonunda artış olduğu konusunda çeşitli tartışmalar bulunmaktadır. Obezite prevelansı DS'lu hastalarda daha yüksek olarak bildirilmektedir. Obezite genlerinin taranmasında önemli bir yöntem genomik taramalardır. Leptinin (LEP) başlıca görevi iştahı azaltarak obezite gelişmesini engellemektir. Adinopektin (ADİPOQ) obezlerde daha düşük düzeydedir. Çalışmamız obeziteye yatkın olan DS'lu çocuklarda leptin, adiponektin gen polimorfizm ve gen ekspresyonları arasındaki ilişkiyi araştırmak, LEP, LEPR ve ADİPOQ genlerinin polimorfizm veya ekspresyonunun obezitede etkili bir faktör olup olmadığını belirlemek amacıyla yapıldı. Hastaların demografik verileri, antropometrik ölçümleri, laboratuar değerleri ve ekokardiografi (EKO) raporlarına ait bilgiler kaydedildi. DS hastalarının tümünde LEP, LEPR ve ADİPOQ genlerinin belirlediğimiz polimorfizmleri ve LEP, ADİPOQ genlerinin mRNA ekspresyon düzeyleri değerlendirildi. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda izlenen 30 DS tanılı çocuk ile kontrol grubu olarak kronik hastalığı olmayan 30 sağlıklı çocuk çalışmaya dâhil edildi. Çalışmamızda DS'lu çocuklarda LEP geni -2548G/A, LEPR geni Gln223Arg, ADİPOQ 276G>T gen polimorfizminin obezite ile bağlantısı araştırılmış ve arada bir ilişki saptanmamıştır. ADİPOQ45T>G gen polimorfizm ile obezite arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Down sendromlu çocuklarda leptin geni mRNA ekspresyonunun obezite ile ilgili bağlantısı araştırılmış ve anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Bu sonuçta genel olarak trizomik genlerde mRNA düzeyinde artmış ekspresyon varlığını desteklemiştir. Ancak ileriki çalışmalarda insülin düzeylerinin de bakılarak leptin gen mRNA eksprenyonu çalışılması yararlı sonuçlar verecektir. Down sendrom'lu çocuklarda, obezitede etkili olabilecek genetik faktörlerin araştırılması bu önemli sorununun aydınlatılmasını sağlayacaktır. Bunun içinde Down sendrom'lu popülasyonda genetik varyasyonların saptanması, bu fenotipik özelliklerin genetik mekanizmalarının aydınlatılmasına ihtiyaç olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDYING THE RELATION BETWEEN LEPTIN AND ADINOPECTIN GENE POLYMORPHISM AND THEIR EXPRESSIONS IN PATIENTS WITH DOWN SYNDROME Down syndrome (DS) is the most frequent chromosomal disease. There are several discussions regarding the necessity of polymorphism and expressions of the genes on the 21st chromosome, the existence of expressions which do not create phenotypic effect, how many genes on the chromosome are related to the syndrome and which of these expressions increase for this syndrome to occur. Obesity prevalence is acknowledged to be higher in patients with DS. An important method in searching through obesity genes is genomic scans. The main function of Leptin (LEP) is to prevent the development of obesity by decreasing appetite. Adinopectin (ADİPOQ) is in a lower level in the obese. Our study was conducted to investigate the relation between leptin, adinopectin gene polymorphism and gene expressions in children with DS who are prone to obesity and to determine whether polymorphism or expression of LEP, LEPR and ADIPOQ genes are an important factor in obesity. Demographic data about the patients, their anthropometric measurements, laboratory values and echocardiography values (ECHO) were recorded. The polymorphisms of LEP, LEPR and ADIPOQ genes in all DS patients and mRNA expression levels of LEP and ADIPOQ genes were assessed. 30 children with DS who we kept track of at Fırat University Medical Faculty Pediatric Health and Diseases Department and 30 healthy children with no chronic diseases as the control group were involved in the study. In our study, the effect of LEP gene -2548G/A, LEPR gene Gln223Arg, ADIPOQ 276G>T gene polymorphism in children with DS was investigated and no relation was found between them. A significant relation was found between ADIPOQ45T>G gene polymorphism and obesity. The connection between leptin gene mRNA expression and obesity in children with Down syndrome was investigated and a significant relation was found. This conclusion supports the fact that there is generally a presence of increased expression in mRNA levels in trisomic genes. However, studying leptin gene mRNA expression by also checking insulin levels will breed positive results. Studying genetic factors that could be effective in obesity in children with DS will help to enlighten this important problem. For this, it is seen that there is a need to find out genetic variations in the population with DS and to clarify the genetic mechanisms of this phenotypic traits.