Deneysel glokom filtrasyon cerrahisinde infliksimab, sirolimus ve sunitinib'in yara iyileşmesi üzerine etkisinin mitomisin - C ile karşılaştırılması
Effects of infliximab, sirolimus and sunitinib on wound healing in experimental glaucoma filtering surgery and comparison with mitomycin-C for their effects
  1. Tez No: 366023
  2. Yazar: KENAN EREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK TURGUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Trabekülektomi, yara iyilesmesi, infliksimab, sirolimus, sunitinib, Trabeculectomy, wound healing, infliximab, sirolimus, sunitinib
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Glokom filtrasyon cerrahisinde yara iyileşmesinin cerrahi başarıyı olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Günümüzde yara iyileşmesinin modülasyonunda antifibrotik ve antimetabolit ajanlar kullanılmaktadır. Bu deneysel çalışma infliksimab, sirolimus ve sunitinibin glokom cerrahisinde yara iyileşmesi üzerindeki etkilerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, 42 erkek Yeni Zelanda albino tavşan, randomize 6 eşit gruba ayrıldı. Beş gruba limbus tabanlı trabekülektomi uygulandı. Kontrol grubuna (Grup I) cerrahi ve postoperatif ilaç uygulanmadı. Grup II'de %0.9 NaCl 4x1 damla olarak 14 gün süre ile, Grup III'de intraoperatif 0.4 mg/mL mitomisin-C (MMC) skleral flep bölgesine üç dk süre ile, Grup IV'de 10 mg/mL infliksimab 4x1 damla olarak postoperatif 14 gün süre ile, Grup V'de cerrahi sırasında 30 ng/mL sirolimus emdirilmiş sponç üç dakika süreyle, Grup VI'da 0, 5 mg/mL sunitinib 4x1 damla olarak postoperatif 14 gün süre ile uygulandı. 14 günün bitiminde enüklee edilen gözlerin blep bölgelerinden hazırlanan kesitlerde fibroblast ve mononükleer hücreler (MNH) Hematoksilen-Eozin ve Masson- Tricrom ile boyanarak histopatolojik olarak değerlendirildi, immunohistokimyasal olarak da TGF-β , FGF-β ve PDGF boyanma yoğunlukları değerlendirildi. Tedavi grupları arasında fibroblast ve MNH sayısının baskılanması açısından MMC, infliksimab, sirolimus ve sunitinib gruplarının sham grubuna kıyasla anlamlı olarak etkili olduğu (p0.05). Sham grubuna göre tedavi gruplarında TGF-β, FGF-β ve PDGF immunohistokimyasal boyanma yoğunluklarının anlamlı derecede baskılanmış olduğu tespit edildi (p0.05). Sonuç olarak günümüzde kullanılmakta olan anti-metabolitlerin ciddi yan etkileri göz önüne alındığında GFC'de, infliksimab, sirolimus ve sunitinib daha güvenilir yöntemler gibi görünmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF INFLIXIMAB, SIROLIMUS AND SUNITINIB ON WOUND HEALING IN EXPERIMENTAL GLAUCOMA FILTERING SURGERY AND COMPARISON WITH MITOMYCIN-C FOR THEIR EFFECTS It is well known that wound healing negatively affects the success of glaucoma filtering surgery. Currently antimetabolites and antifibrotic agents are being used to modulate wound healing. This experimental study is done to evaluate the effects of infliximab, sirolimus and sunitinib on wound healing in glaucoma surgery. In this study, forty two male New Zelland Albino rabbits were randomly subdivided into 6 equal groups. Limbal based trabeculectomy applied to five groups. Control group (Group I) was not performed surgery and not administered any drug postoperatively. %0, 9 NaCl four drops in a day was applied in Group II for 14 days after surgery, 0.4 mg/mL mitomycin-c (MMC) was intraoperatively applied scleral flap site for 3 minutes in Group III, infliximab 10 mg/mL 4x1 four drops in a day was applied in Group IV for 14 days after surgery, 30 ng/mL sirolimus soaked sponge was introperatively applied in Group V and sunitinib 0.5 mg/mL four drops in a day was applied in Group VI for 14 days after surgery. Operated eyes of rabbits was enucleated at the end of 14th day of the operation, on histopathological sections which were taken from bleb sites, fibroblasts and mononuclear cells (MNC) were stained with Masson-Trichrome and Hematoxylen-Eosin and evaluated histopathologically, additionally TGF-β , FGF-β and PDGF staining densities were evaluated immunohistochemically. In comparison with sham group, it was observed that fibroblast and MNC number were significantly supressed in MMC, infliximab, sirolimus and sunitinib groups. No difference has been found between the treatment groups (p>0.05) in terms of fibroblast and MNC number. In all treatment groups the immunohistochemical staining intensities of TGF- β , FGF- β and PDGF were suppressed (p0.05). As conclusion, when it was considered that antimetabolites have severe adverse effects, infliximab, sirolimus and sunitinib seems as safer methods in GFS.