Anestezi indüksiyonu öncesi stres ve sıvı kısıtlamasının hasta kliniği, endokrin yanıtlar ve nesfatin düzeyine etkisinin incelenmesi
Before the induction of anesthesia in patients scheduled for elective surgical stress and fluid restriction to investigate the effect of patient's clinic, endocrine responses and level of nesfatin
  1. Tez No: 366022
  2. Yazar: MUSTAFA KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER LÜTFİ ERHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Ameliyat, premedikasyon, sıvı kısıtlaması, anksiyete, nesfatin-1, Surgery, premedication, fluid restriction, anxiety, nesfatin-1
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Bu çalışmada anestezi indüksiyonu öncesi stres ve sıvı kısıtlamasının hasta kliniği, endokrin yanıtlar ve yeni bir peptid yapılı hormon olan nesfatin düzeyine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Fırat Üniversitesi Hastanesi ameliyathanesinde Haziran-Kasım 2013 tarihleri arasında ameliyat olacak erişkin, psikiyatrik, kardiyovasküler ve metabolik bozukluğu olmayan, 18–60 yaş arası, ASA I-II risk grubundan toplam 100 hasta çalışmamızın materyalini oluşturdu. Hastalar sıvı kısıtlaması yapılan (Grup 1) ve sıvı kısıtlaması yapılmayan grup (Grup 2) olmak üzere iki ana gruba ayrıldı. Bu gruplar da kendi içerisinde premedikasyon yapılan (Grup 1A, Grup 2A) ve yapılmayan (Grup 1B, Grup 2B) olmak üzere iki alt gruba ayrıldı. Bağımsız bir araştırıcı tarafından operas-yondan önce tüm hastalara durumluluk ve sürekli anksiyeteyi gösteren State Trait Anxiety Inventory testi uygulandı. Tüm hastalardan operasyondan 6-8 saat, 1 saat ve indüksiyondan hemen önce kan örneği alınarak serum insülin, glukoz, epinefrin, norepinefrin, kortizol ve nesfatin düzeylerine bakıldı. Çalışmada preoperatif anksiyete için yapılan her iki test skoru ortalama 44 olarak bulunmuştur. Serum insülin düzeylerinde, gruplar arası değişiklik gözlenmez iken serum glukoz düzeyleri, grup 1A'da diğer gruplara göre yüksekti (88,60 ± 29,55 mg/dl). Serum epinefrin düzeyi grup 1A'da yüksek (76,79 ± 16,61 pg/ml) bulundu. Serum norepinefrin düzeyleri 2. dönem hariç tüm dönemlerde yüksek (753,48 ± 188,72 pg/ml) bulundu. Serum kortizol düzeyleri grup 2B'de daha yüksekti (12,78 ± 4,58 µg/dl). Serum nesfatin 1 düzeyleri ise grup 2A'da yüksek (21,08 ± 6,20 pg/ml) olduğu bulundu. Sonuç olarak ameliyatın preoperatif anksiyeteye neden oluşturması yanında nesfatin 1 ve anksiyete arasındaki korelasyonun açık olarak ortaya konulabilmesi için başka çalışmalara ihtiyaç olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BEFORE THE INDUCTION OF ANESTHESIA IN PATIENTS SCHEDULED FOR ELECTIVE SURGICAL STRESS AND FLUID RESTRICTION TO INVESTIGATE THE EFFECT OF PATIENT'S CLINIC, ENDOCRINE RESPONSES AND LEVEL OF NESFATIN The objective of the present study was to assess the effects of stress and fluid restriction before anesthesia induction on the clinical picture, endocrine responses, and levels of a newly defined peptide hormone, nesfatin. A total of 100 ASA I-II adult patients between 18 and 60 years of age with no psychiatric, cardiovascular or metabolic disorders and undergoing surgery at Fırat University Hospital between June and November 2013 were included in this study. Patients were categorized into fluid restriction (Group 1) and no-fluid restriction (Group 2) groups. These groups were further sub-categorized as those receiving pre-medication (Group 1A and Group 2A) and those receiving no pre-medication (Group 1B and Group 2B). State Trait Anxiety Inventory was administered to all patients by an independent member of the research team before the surgical procedure Also, blood samples 6-8 hours, 1 hour, and just before the induction were obtained in order to measure insulin, glucose, epinephrine, norepinephrine, cortisol and nesfatin levels. In both groups, the test score for the pre-operative anxiety was 44. While there were no differences serum insulin levels between the study groups, serum glucose levels were higher in Group 1A than in other groups (88.60 ± 29.55 mg/dl). Also, serum epinephrine level was higher in Group 1A (76.79 ± 16.61 pg/ml). Except for the 2nd stage of anesthesia, serum norepinephrine levels were elevated in all stages (753.48±188.72 pg/ml). Serum cortisol levels were higher in Group 2B (12.78 ±4.58 µg/dl), while serum nesfatin 1 levels were higher in Group 2A (21.08 ± 6.20 pg/ml). In conclusion, in addition to preoperative anxiety induced by surgery, further studies are warranted before firmer conclusions can be drawn regarding the association between nesfatin-1 and anxiety.