Laparoskopik kolesistektomi operasyonlarında operasyon sonrası akut ve kronik safhada gelişen ağrının elektroakupunktur ile kontrolü
Postoperative acute and chronic phase pain control with electroacupuncture in the laparoskopic cholecyctectomy
  1. Tez No: 366024
  2. Yazar: MUSTAFA MULLA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN AYGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Laparoskopik kolesistektomi, Ağrı, Elektroakupunktur, Laparoscopic Cholecystectom, Pain, The Electroacupuncture
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Safra kesesi ameliyatı sırasında safra kesesi alınan hastaların ameliyat sonrası hem ameliyat kesisine hemde kolesistektomiye bağlı insizyon yerinde ve sağ omuza yansıyan ağrıları olmakta ve bu ağrılar hastanın ameliyat sonrası konforunu ve hareketlerini kısıtlamaktadır. Bu çalışmamızda hastaların ameliyat sonrası ağrılarını azaltmak için elektroakupunktur uygulanması, uygulanan akupunkturun ağrı kesici kullanım ihtiyacını azaltması üzerine etkisi araştırılması amaçlanmıştır. Karın ağrısı şikayetleri ile başvuran, yapılan tetkiklerinde safra kesesimde taş tespit edilen hastalar rastgele olarak herbiri 25 hastadan oluşan üç ayrı gruba alınarak, birinci gruba elektroakupunktur uygulanmaksızın rutin postoperatif analjezi protokolü uygulandı. İkinci gruba 3 gün boyunca sabah akşam elektroakupunktur uygulandı, üçüncü gruba 3 gün boyunca sabah- akşam ve birer hafta arayla 1 ay boyunca elektroakupunktur uygulandı. Hastalarda akut ağrının değerlendirilmesinde preoperatif, postoperatif 2, 24 ve 48. saatte lineer ağrı skorlama tablosu (VAS) kullanıldı. Kronik ağrının değerlendirilmesinde ise birincisi kronik karın ağrısının insidansını, ikincisi ağrıyı karakterize edip kronik ağrının fonksiyonlar üzerine etkisini ve üçüncüsü ise ağrının şiddetini tayin etmeye yönelik üç anket çalışması uygulandı. Hastalara postoperatif 2. saatte VAS skorları belirlenerek 1mg/kg dozundan Meperidin intramüsküler (im) olarak uygulandı. Elektroakupunktur (EA) olarak alternatif akım 60 Hz ve 20 dk süreyle tatbik edildi. Nokta seçiminde Liv 3, Li 4, PC 6, Sp 6, St 25, St 36, Gb 34, BL 19 noktaları kullanıldı. Ameliyat öncesinde yapılan skorlamada gruplar arasında istatistiksel olarak hiçbir fark bulunmazken (p>0.05), postoperatif erken dönem ağrı değerlendirilmesinde ameliyat sonrası 2 ve 24 saat akupunktur uygulanan gruplarda kontrol grubuyla karşılaştırıldığında anlamlı olarak düşük ağrı skorları elde edildi (p0.05). Birinci aydaki kronik ağrı değerlendirilmesinde ise kronik ağrı insidansı ve ağrının neden olduğu aktivite kısıtlılığı, ağrı şiddetinin tayininde gruplar birbiri ile karşılaştırıldığında anlamlı farklılık izlenmedi (p>0,05) Laparoskopik kolesistektomi operasyonlarında postoperatif elektro akupunktur uygulanması erken dönem ve birinci ay sonuçları itibari ile daha az ağrı, daha az ağrı kesci kullanımı ile çok daha yüz güldürücü sonuçlara sahip yeni bir uygulamadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POSTOPERATIVE ACUTE AND CHRONIC PHASE PAIN CONTROL WITH ELECTROACUPUNCTURE IN THE LAPAROSKOPIC CHOLECYCTECTOMY The patients, whose gallbladders removed in gallbladder surgery, have postop pains in incision area and in their right shoulders depending on the surgical incision and due to cholecystectomy and these pains restrict the patients' postop comfort and the movements. In this study, we aimed to investigate the effect of electroacupuncture which used to reduce postop pain and the electroacupuncture's effect of reducing the need for painkillers. The patients, who consulted for the abdominal complaints and were diagnosed with calculus in their gallbladders, were prospectively and randomly divided into three groups which consist of 25 patients: the routine postop analgesia procedure without the application of electroacupuncture was applied to the first group, electroacupuncture was applied the second group every morning and evening for 3 days, and also electroacupuncture was applied to the third group every morning and evening for 3 days and one week intervals for 1 month. For the evaluation of patients with acute pain, VAS (Linear analoque pain scala) was used at perop, postop 2, 24 and 48th hour. In the evaluation of chronic pain three separate studies were performed: the incidence of chronic abdominal pain, the effects of the chronic abdominal pain on functions, the severity of the chronic abdominal pain. The patients' postop second hour VAS scores were determined and 1 mg/kg dose of intramuscular meperidine were performed. As electroacupuncture, 60 Hz alternating current was applied for 20 minutes. Liv 3, Li 4, PC 6, Sp 6, St 25, St 36, Gb 34, BL 19 points used for the selection of point. There were nostatistical significant difference before operation for pain scores of groupes (p>0.05). Postoperative early period evaluation in second and twentyfourth hour after operation there were statistical significant low pain scores in acupuncture aplicated group (p0.05). There were nostatistical significant difference for chronic pain evaluation, chronic pain incidence, activity limitation dependent on pain and determination of pain intensity of groupes (p>0.05). According to early year and first year results the implementation of postop electroacupuncture in laparoscopic cholecystectom operations is a new application which has more promising results with less pain and less use of painkillers.