Romatoid artrit ve ankilozan spondilit tanısında rutin kullanılan parametrelerle anti mutated citrullinated vimentin düzeylerinin karşılaştırılması
The relationship between anti mutated citrullinated vimentine and other disease parameters in diagnosing patients with rheumatoid arthritis and ankylosing spondylitis
- Tez No: 366025
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARİF GÜLKESEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, ankilozan spondilit, anti MCV, Ankylosing Spondylitis, rheumatoid arthritis, anti-MCV
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Romatoid artrit (RA) ve ankilozan spondilit (AS), toplumda yüksek sıklıkta görülen ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik inflamatuar hastalıklardır. Ciddi mortalite ve morbiditeye neden olduklarından bu hastalıklarda erken tanı ve tedavi büyük önem taşımaktadır. Sitrüline vimentine karşı oluşmuş antikorların (anti MCV) RA ve AS'deki tanısal önemine dair çalışmalar son yıllarda oldukça ilgi çekmektedir. Biz de bu nedenle RA ve AS tanısında anti MCV düzeylerini ve diğer hastalık parametreleriyle ilişkisini saptamak üzere bu çalışmayı planlandı. Otuz RA, 30 AS ve 30 sağlıklı kontrolden 3 grup oluşturuldu. Her 3 grupta da ELİSA yöntemi ile anti MCV düzeyleri ölçüldü. Ayrıca hastalardan ESH, CRP, anti CCP, RF düzeyleri bakıldı. Disabilite ölçümü için HAQ ve NHP skorlamaları kullanıldı. RA'lı hastalarda aktivasyonu belirlemek amacıyla DAS28 hesaplanırken, AS'li hastalarda BASDAI ve BASFI hesaplandı. Bu parametrelerin anti MCV düzeyleri ile ilişkisi araştırıldı. Romatoid artrit ve AS grubunda sağlıklı kontrol grubuna göre anti MCV düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yüksek saptanırken, RA ve AS arasındaki anti MCV düzeylerinde anlamlı bir farklılık yoktu. Anti MCV düzeyleri RA'da 30 hastanın 19'unda, AS'de 30 hastanın 16'sında, sağlıklı kontrolde ise 30 hastanın 10'unda pozitif saptandı. Bu sonuçlara göre anti MCV'nin RA'daki duyarlılığı %63.3, özgüllüğü ise %66.6, AS'deki duyarlılığı %53.3, özgüllüğü ise %66.6 olarak hesaplandı. Anti MCV düzeylerinin ESH, CRP, anti CCP, RF düzeyleriyle ve DAS28, BASDAI ve BASFI gibi aktivasyon parametreleri ile ilişkisi saptanmadı. Sonuç olarak anti MCV'nin RA ve AS tanısında diagnostik bir marker olarak kullanılabileceği ancak hastalık aktivasyonu ve tedavi takibinde kullanımı ile ilgili daha geniş ölçekli çalışmalara gereksinim olduğu kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN ANTI MUTATED CITRULLINATED VIMENTINE AND OTHER DISEASE PARAMETERS IN DIAGNOSING PATIENTS WITH RHEUMATOID ARTHRITIS AND ANKYLOSING SPONDYLITIS Rheumatoid arthritis (RA) and ankylosing spondylitis (AS) is chronic inflammatory diseases which is seen in the high frequency in society and impairing quality of life. Early diagnosis and treatment in this disease is very important because they causes serious morbidity and mortality. Studies regarding the diagnostic importance of antibodies against citrullinated vimentin (anti-MCV) in the RA and AS have received considerable attention in recent years. Because of this reason we designed this study to determine the relationship of anti-MCV levels and other disease parameters in the diagnosis of RA and AS. The study groups consisted of 30 RA, 30 AS patients and 30 healthy controls. Anti-MCV levels were measured with ELISA method in all three groups. ESR, CRP, anti-CCP, RF levels were measured also from patients NHP, HAQ scoring was used for disability measurement. While calculating DAS28 in patients with RA to determine the activation, in patients with AS BASDAI and BASFI were calculated. The relationship between anti-MCV levels of these parameters were investigated. Anti-MCV levels were statistically significant higher in RA and AS groups compared to the healthy control group. The levels of anti-MCV was no significant difference between RA and AS. Anti-MCV levels were positive 19 of 30 patients in RA, 16 of 30 patients in AS and 10 of 30 patients in healty controls. The sensitivity and spesifity of the anti –MCV antibody levels were 63,3% and 66.6% in RA patients, %53.3 and %66.6 in AS patients respectively. There was no relationship between the anti MCV levels and disease activation parameters such as ESR, CRP, anti-CCP, RF levels,DAS28, BASDAI and BASFI. In conclusion, we have considered that, anti-MCV can be used as a diagnostic marker of RA and AS, but in the use of disease activity and treatment management larger scale studies are required.