Sklerodermada osteopontin düzeyi
Serum osteopontin level in scleroderma
  1. Tez No: 366026
  2. Yazar: BARIŞ GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN SERDAR KOCA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Osteopontin, skleroderma, akut inflamasyon, fibrogenez, osteopontin, scleroderma, acute inflammation, fibrogenesis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Özelleşmiş matriselüler proteinlerin veya ekstraselüler matriksin bir üyesi olan osteopontin (OPN) (early T lymphocyte activation 1 [ETA-1] olarak da bilinir); kemik mineralizasyonu dışında hücre-matriks iletişimi, T lenfosit iletilerinin aktarılması, kemotaktik özelliğiyle lökositlerin endotele yapışması ve migrasyonu ile makrofaj fonksiyonlarının düzenlenmesi gibi pro-inflamatuvar ve pro-fibrotik etkilere sahiptir. Dolayısıyla, deneysel çalışmalarda OPN inhibisyonunun fibroz gelişimini engellediği gösterilmiştir. Bu çalışmada, SSk olgularında OPN seviyesinin belirlenmesi ve hastalık aktivite ve şiddet skorları ile ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Çalışmaya 86 SSk hastası, 46 sistemik lupus eritematoz (SLE) hastası (hasta kotrol grubu olarak) ve 38 sağlıklı gönüllü (sağlıklı kontrol grubu) alındı. Ssk grubunda hastalık aktivite ve şiddet skorları, modifiye Rodnan deri skoru, Valentini hastalık aktivite indeksi, Medsger hastalık şiddet indeksi ve United Kingdom fonksiyon skoru ile belirlendi. Rutin laboratuvar parametrelerine ek olarak OPN, interlökin-6, transforme edici büyüme faktörü-β (TGF-β) ve vitronektin düzeyleri analiz edildi. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, SSk ve SLE gruplarında OPN düzeyleri yüksekti (her ikisi için; p0.05). Diğer gruplara göre SSk grubunda TGF-β seviyeleri anlamlı derecede yüksek saptandı; ancak OPN ile TGF-β serum düzeyleri arasında anlamlı fark yoktu (p>0.05). Ek olarak, OPN düzeyleri ile SSk'ya özgül laboratuvar parametreleri ve kapilleroskopik bulgular arasında korelasyon yoktu. Sonuç olarak, SSk ve SLE gibi kronik otoimmün hastalıklarda OPN düzeyleri artmaktadır. Bilinenin aksine OPN, SSk'nın fibrogenez aşamasında rol oynayan spesifik bir sitokin değildir. OPN, makrofajların ve T hücrelerinin kemotaksisini düzenleyerek olasılıkla akut inflamatuvar yanıtın bir parçası olarak etki etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SERUM OSTEOPONTIN LEVEL IN SCLERODERMA Osteopontin (OPN) (also known as early T lymphocyte activation 1 [ETA-1] is a member of specialized matricellular proteins or extracellular matrix has pro-inflammatory and pro-fibrotic effects such as cell-matrix communication, the transfer of T lymphocytes message, leukocyte adhesion to endothelium and the migration regulation of macrophage function with chemotactic feature apart from bone mineralization. Thus, OPN inhibition in experimental studies has been shown to prevent the development of fibrosis. In this research, the OPN levels in SSc patients and the relationship between the OPN levels and disease activity and disease severity scores were aimed to investigate. Eighty-six SSc patients, 46 systemic lupus erythematosus (SLE) patients (patient control group), and 38 healthy volunteers were enrolled in the study. The disease activity and severity scores in SSc group were determined by modified Rodnan skin score, Valanetini activity index, Medsger disease severity index, and United Kingdom function score. In addition to routine laboratory parameters OPN, interleukin-6, transforming growth factor-β (TGF-β), and vitronectin levels were analyzed. Compared with the control group, OPN levels were higher in SSc and SLE groups (for both; p0.05). Compared other groups, TGF-β levels in SSc were found significantly higher, however, there was no significant difference between OPN and TGF-β serum levels (p>0.05). In addition, there was no correlation between OPN levels, SSc specific laboratory parameters, and capilleroscopic findings. As a result, OPN levels in chronic autoimmune diseases such as SSc and SLE are increased. Contrary to common information, OPN is not a specific cytokine involved at the stage of fibrogenesis in SSc. OPN probably effects as a part of the acute inflammatory response by regulation of macrophages and T-cells chemotaxis.