Metastatik meme kanseri hücrelerinde mTOR üzerinde etkili bazı mekanizmaların araştırılması
Analysis of the effect of some mechanisms which targets mTOR i̇n triple negative breast cancer cells
- Tez No: 366102
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE KEVSER ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Metastatik meme kanseri, mTOR, nNav1.5, Noç-4, proliferasyon, p-p70S6K (Thr 389), p-4E-BP1 (Thr 37/46), Metastatic breast cancer, mTOR, nNav1.5, Notch-4, proliferation, p-p70S6K (Thr 389), p-4E-BP1 (Thr 37/46)
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Meme kanseri patogenezinde reseptörler ve sinyal yolaklarının önemli rol oynadığı bilinmektedir. Hücre proliferasyonunda merkezi rol oynayan ve diğer sinyal yolakları ile etkileşim içerisinde olan mTOR, metastatik üçlü negatif insan meme kanseri olan MDA-MB- 231 hücre hattında hedef olarak seçilmiştir.Kanser hücrelerinde malin fenotipin ortaya çıkmasında iyon kanalları ve reseptörlerin aşırı eksprese olarak katkıda bulunduğu saptanmıştır. Bunlara arasında voltaj kapılı sodyum kanalının neonatal alternatif kırpılma ürünü nNav1.5 ve Noç-4 moleküllerinin mTOR üzerindeki etkilerinin belirlenmesi hedeflenmiştir.Bu amaçla nNav1.5 inhibitörü olarak fenitoin, Noç-4 inhibitörü olarak da γ-sekretaz inhibitörü kullanılmıştır. Bunların mTOR üzerindeki etkileri mTOR'un özgül substratları olan S6K ve 4E-BP1'in fosforillenmiş aktif formlarının ekspresyonları zamana bağlı olarak“Western Blot”yöntemi ile saptanmıştır. Fenitoin mTOR'un özgül substratlarının p-70s6k p-4E-BP1 ekspresyonlarını 24 saat sonunda %21 ve %23 oranında azaltmıştır. γ-sekretaz ise bu substratların ekspresyonlarını 72 saat sonunda %66 ve %25 oranında azaltmıştır. Hücre proliferasyonu üzerine nNav1.5 inhibisyonu etkili olmazken, Noç-4 inhibisyonu hücre canlılığında 48 saat sonunda %50 oranında azalmaya neden olmuştur. Sonuç olarak, nNav1.5 ve Noç-4 moleküllerinin mTOR üzerinde etkin oldukları belirlenmiştir. Hücre proliferasyonunda merkezi bir rol olan bu molekülün sistem olarak ele alınması, nNav1.5 ve Noç ile birlikte hedef alınarak tedavide etkin stratejilerinin geliştirilmesine katkıda bulunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Signal trunsduction pathways play crucial roles in breast cancer pathogenesis. mTOR, which plays a central role in cell proliferation and interacts with several cell components, is selected as a target in MDA-MB- 231 metastatic, triple negative human breast cancer cell line. The Notch signalling pathway is activated in MDA-MB-231 cell as compared to non metastatic MCF 7 cells. Ion channels are also known to be involved in the emergence of malignant phenotype in cancer cells. For example, the neonatal splice variant of voltage gated sodium channels is activated and contribute to metastatic behaviour of in MDA-MB 231 cells. Thus, we aimed at analysing the effects of Notch-4 receptor and nnav 1.5 sodium channel on mTOR. For this purpose, Phenytoin and gamma secretase inhibitor is used for inhibiting nnav 1.5 sodium channel and Notc-4 respectively. Their effects on mTOR was analysed by detecting the time dendent expression of phosphorylated, active forms of its specific substrates, S6K ve 4E-BP1 by“Western Blot”. Phenytoin, decreased the expression of p-70s6k p-4E-BP1,21% and 23% in 24 hours respectively. While, gamma secretase inhibitor coused a decrease by 66% and 25% in 72 hours. The inhibition of nnav 1.5 activity did not effect cell proliferation significantly. However, inhibition of Notch 4 receptor signalling resulted in 50 % reduction in cell viability in 48 hours. It is concluded that, nNav1.5 and Noç-4 are effective on mTOR activity. Thus, it may be important to consider this central molecule as a system and the co-inhibition of nNav1.5, Notch-4 and probably other cell components may contribute the development of efficient treatment strategies .