Expression of toll like receptores in lung cancer and investigating their effect on apoptosis
Akciğer kanser hücrelerinde toll like reseptörlerin ekspresyonu ve apoptozise olan etkisinin araştırılması
- Tez No: 366103
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN KANSU, YRD. DOÇ. DR. HANDE CANPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Toll like reseptor (TLR), akciğer kanseri, TLR agonists, apoptozis, Toll like receptor (TLR), lung cancer, TLR agonists, apoptosis
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Ainesaz H, Akciğer Kanser Hücrelerinde Toll Like Reseptörlerin Ekspresyonu ve Apoptozise olan Etkisinin Araştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tümor Biyolojisi ve İmmünolojisi Bilim Uzmanlığı tezi, Ankara, 2014. Toll-like reseptörler (TLR), birçok patojene karşı doğal immün cevabın oluşmasını sağlayan bir grup tip 1 transmembran proteinidir. Toll like reseptör (Toll benzeri reseptörler; TLR) ailesi üyeleri hem doğal hem de edinsel immün cevapta anahtar rol oynarlar. TLR proteinleri, konakçıda bakterial lipopolisakkarid, viral RNA, CpG içeren DNA gibi patojenler ile ilişkili molekülleri tanıyabilir ve konakçının doku matriks yıkım ürünleri, ısı şok proteinleri ve reaktif oksijen türleri gibi moleküllerin cevabına da aracılık edebilirler. Bundan dolayı TLR'ler, kanser ve infeksiyon hastalıklarını içeren birçok patolojik durumun gelişiminde rol alırlar. Yakın zamanda yapılan çalışmalar, tümörlerde TLR'lerin fonksiyonel olarak görev aldıklarını göstermiştir. Tümör hücrelerinde eksprese edilen TLR'lerin gerek tümör hücre proliferasyonuna gerekse apoptozise direnci arttırdığı gösterilmiştir. TLR'ler aynı zamanda tümör metastazını da arttırırlar. Günümüzde, TLR agonistlerinin doğrudan veya dolaylı olarak tümör hücrelerini ortadan kaldırdığı ve tümör mikroçevresini değiştirerek anjiyogenezi inhibe ettiği bildirilmiştir. Bu nedenle, TLR'ler kanser tedavisinde önemli hedefler olarak görülmektedirler. Akciğer kanseri, dünyada ölüm nedenlerin başında olan bir hastalıktır. Akciğer kanser hücreleri immünojen olmayan yani immün sistem tarafından tanınmayan bir kanser olup, imnün denetime direnç gösteririler. Bu nedenle, son zamanlarda yapılan çalışmalarda, immün sistem tarafından kanser hücrelerinin tanınması için yeni hedefler araştırılmaya başlanmıştır. Bu hedefler içinde de TLR'lerin varlığı ve aktivasyonu yer almaktadır. TLR'lerin aktivasyonu ile Th1 tipi ve sitotoksik immünitenin artımı kanser tedavisindeki yeni hedeflerden birisi olarak görülmektedir. TLR aktivasyon sinyali ile arttırılan sitotoksik immün cevap, akciğer kanser hücrelerinin ölümüne ve tümör hücrelerinin gerilemesi ve proliferasyonunun durmasına yol açmaktadır. Bu çalışmanın amacı; Akciğer kanser hücre dizisi SCLC-21H ve NCI-H82 hücre dizilerinde TLR 2-9 ekspresyonunu belirlemek, TLR ekspresyonunu yüksek oranda bulunan TLR'lerin agonistlerinin, bu hücrelerin hücre siklusu ve proliferasyonu ile apoptozise olan etkisi araştırmaktır. Çalışmada, SCLC-21H ve NCI-H82 akciğer kanser hücre dizilerinde, TLR2, TLR5 ve TLR6 ekspresyonu yüksek olarak bulundu. Buna karşılık, SCLC-21H ve NCI-H82 hücrelerinde TLR3, TLR4 ve TLR7 ekspresyonu düşük olarak bulundu SCLC-21H ve NCI-H82 hücrelerinin TLR 2 (P. gingivalis LPS-TLR2 ligand), TLR 5 (Flagellin from B subtilis, TLR 5 ligand) ve TLR6 (Diacylated lipoprotein FSL-1 TLR6 ligand ile inkübasyonu hücrelerde apoptozisi indükledi. , SCLC-21H ve NCI-H82 akciğer kanser hücre dizilerinde TLR2, 5 ve 6 ligandlarının hücre siklusu üzerinde bir etkisi gözlenmedi. Küçük hücreli akciğer kanser hücrelerinin ligandlerı ile inkübasyonu sonunda TLR'nin aktivasyonu oluşuyor, sonucunda da TNFα, IL1b, IL6, IL12, IL17A, IL8, MCP-1, RANTES, MIP-1a, MIP-1b, MDC, Eotaxin sitokinlerinin varlığı bulundu. Bu çalışmadan elde edilecek bulguların, akciğer kanserinin tedavisinde kemoterapinin yanı sıra immünoterapötik bir ajan olarak TLR agonistlerinin kullanım potansiyeline yönelik katkı sağlayacağını düşündürmektedir bu durumun akciğer kanser hücreleri tümor immünolojisinde aktif olarak bulunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Ainesaz H, Expression of Toll like Receptors in Lung Cancer and Investigating their Effect on Apoptosis, Hacettepe University Health Sciences Institute Master of Sciences Thesis in Tumor Biology and Immunolgy, Ankara, 2014. Members of the Toll like receptors (TLRs) family play key roles in both innate and adoptive immune responses. TLRs proteins enable host to recognize a large number of pathogen associated molecular patterns such as bacterial lipopolysaccharides (LPS), viral RNA, CpG containing DNA. TLRs are also able to mediate responses against host molecules including breakdown products of tissue matrix, heat shock proteins and reactive oxigene species. Therefore, TLRs are involved in the development of many pathological conditions including cancer and infectious disease. Lung carcinoma is one of the leading causes of death worldwide. It is a non-immunogenic cancer, resistant to immune surveillance. Given that cancerous cells evade the immune system, the activation of TLRs could represent a potential target for cancer therapy. The aim of our study, is to investigate the expression of TLRs and the effects of TLRs agonists on proliferation, apoptosis and cell cycle in SCLC-21H and NCI-H82 human small cell lung carcinoma cell lines. The expression of TLR2, TLR3, TLR4, TLR5, TLR6, TLR7 SCLC-21H and NCI-H82 small cell lung cancer cell lines were assessed by using flow cytometry. Cell cycle analysis and apoptosis were detected by flow cytometry. We found high TLR2, TLR5 and TLR6 expression in SCLC-21H and NCI-H82 small cell lung cancer cell lines. In contrast to this SCLC-21H and NCI-H82 small cell lung cancer cell lines were showed TLR3, TLR4, TLR7 weak expression. Incubation of SCLC-21H and NCI-H82 small cell lung cancer cell lines with TLR 2 (P. gingivalis LPS-TLR2 ligand), TLR 5 (Flagellin from B subtilis, TLR 5 ligand) and TLR6 (Diacylated lipoprotein FSL-1 TLR6 ligand) ligands induced apoptosis. We showed that ligands of TLR2, 5 and 6 did not affect cell cycle proliferation in small cell lung cancer cells. We found TLRs ligands as inducer of cytokines secretion, and these secreted cytokines can be showed as a result of activated TLRs. We showed, TLR2, TLR5 and TLR6 ligation can stimulate immune cells to secrete many kinds of TLR incuded cytokines such as TNFα, IL1b, IL6, IL12, IL17A, IL8, MCP-1, RANTES, MIP-1a, MIP-1b, MDC, Eotaxin. The expression of TLR 2, TLR5 and TLR 6 in SCLC-21H and NCI-H82 small cell lung cancer cell lines might affect treatment approaches using TLRs agonists and shows that lung cancer cells can be regarded as active players in tumor-immunology.