Glokom olgularında ahmed glokom valv uygulaması sonuçlarımız
Our results of ahmed glaucoma valve implantation in glaucoma cases
  1. Tez No: 366166
  2. Yazar: HATİCE ZENCİRCİ YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT OĞUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Göz içi basıncı, Ahmed Glokom Valv, İmplantasyon, Glokom, Intraocular pressure, Ahmed Glaucoma Valve, Implantation, Glaucoma
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Giriş: Dünyada irreversibl körlüğün en sık nedeni glokomdur. Toplumdaki yaşlı insan nüfusu arttıkça glokom nedeniyle kör olan insanların sayısı kaçınılmaz olarak artmaktadır. Bu yüzden glokomun erken tanısı ve tedavisi için daha etkin ve güvenilir yöntemlerin geliştirilmesi gerekmektedir. Uzun zamandan beri tedaviye dirençli glokom (refraktif glokom) olgularında yetersiz kalındığında akla ilk gelen tedavi yöntemi uzun süreçte tıkanmayacak bir filtrasyon cerrahisidir. Amaç: Bu çalışmada amaç tedaviye dirençli glokom olgularında Ahmed Glokom Valv implantasyonunun (AGV) göz içi basıncını (GİB) düşürmedeki etkinliğini araştırmaktır. Materyal Metod: Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Polikliniğimize Haziran 2010 ile Nisan 2014 tarihleri arasında başvuran tedaviye dirençli glokom tanısı konarak uzun skleral tünel tekniği ile Ahmed Glokom Valv implantasyonu uygulanan 17 erkek ve 17 kadın toplam 34 hastanın 34 gözü çalışmaya dahil edilmiştir. Sonuç: Ahmed Glokom Valvi uyguladığımız Afakik glokomlu olgularda ameliyat sonrası GİB 8-16 arasında, sekonder glokomlu gözlerde ameliyat sonrası GİB 7-23 arasında, konjenital glokomlu olgularda ameliyat sonrası GİB 7-23, psödofakik olgularda ameliyat sonrası GİB 7-30 arasında, neovasküler glokomlu olgularda ameliyat sonrası GİB 7-15 arasında saptandı. Sonuç olarak tedaviye dirençli glokom olgularında Ahmed Glokom Valv implantasyonu GİB'nın kontrolü ve gelişebilecek komplikasyonlar açısından etkili ve güvenilir bir yöntem gibi görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: In the world, the most frequent reason of irreversible blindness is glaucoma. As the elderly population increases in society, the number of people that go blind due to glaucoma inevitably increases. Thus, it is required to develop more efficient and reliable methods for the early diagnosis and treatment of glaucoma. The first treatment method coming to mind in case of remaining incapable in treatment-resistant glaucoma (refractory glaucoma) cases for a long time is the filtration surgery that would not get obstructed in the long term. Purpose: In the study, the aim is to search the effectiveness of the Ahmed Glaucoma Valve (AGV) implantation in decreasing intraoculer pressure in cases with treatment-resistant glaucoma. Material and methods: The study involves a total of 34 eyes of 34 patients (17 male and 17 female), who applied to the Ophthalmology outpatient clinic of Harran University Medical Faculty between June 2010 and April 2014 and who were diagnosed with treatment-resistant glaucoma and received the Ahmed Glaucoma Valve implantation with the long scleral tunnel technique. Result: It has been found that in the cases with aphakic glaucoma which we applied the Ahmed Glaucoma Valve the post- operation intraocular pressure is between 8-16 ; in the eyes with seconder glaucoma the post-operation intraocular pressure is between 7-23; in the cases with congenital glaucoma the post-operation intraocular pressure is 7-23 ; in the pseudophakic glaucoma cases the post-operation intraocular pressure is between 7-30 ; and in the cases with neovascular glaucoma the post-operation intraocular pressure is between 7-15. As a consequence, Ahmed Glucoma Valve implantation seems an efficient and reliable method in cases with treatment-resistant glaucoma, in terms of the control of intraocular pressure and the complications that may develop.