İlahiyat eğitiminin öğrencilerin öğretmenlik mesleğine yönelik öz yeterlik inanç düzeyleri ve problem çözme becerilerine katkısı
The contribution of theology education to the self-efficacy belief levels of students towards the teaching profession and the skills of problem solving
- Tez No: 366544
- Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH ALTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teacher, teaching profession, Theology Education, self-efficacy, problem, problem solving skill, teaching profession competence areas
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu araştırmanın amacı; İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin aldıkları İlahiyat Eğitimi'nin, öğrencilerin öğretmenlik mesleğine yönelik öz yeterlik inanç düzeyleri ve problem çözme becerilerine katkısını araştırmaktır. Bu amaçla, örneklemden hareketle İlahiyat Fakültelerinde, İlahiyat ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAB) lisans programları ile İLİTAM bölümünde öğrenim gören öğrencilerin öğretmenlik mesleğine yönelik öz yeterlik inançları ile problem çözme becerileri, çeşitli değişkenler açısından tespit edilmeye çalışılmıştır. Giriş bölümünde; problem ve alt problemler, amaç, önem ve araştırma konusunun merkezi kavramları kavramsal bir alt yapı çerçevesinde kısaca aydınlatılmaya ve tanıtılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde; İlahiyat Eğitimi/programı, bu eğitimin amaçları, İlahiyat Eğitimi'nin öğrencilere kazandırması gereken yeterlikler, problem çözme becerisi ile özel alan, öğretmenlik meslek ve genel kültür bilgisine yönelik ders ve ders içerikleri tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde; araştırmada izlenen model, evren ve örneklem, veri toplama araçları, uygulama ve verilerin çözümlenmesi ile ilgili işlemler hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde araştırma verilerinden elde edilen bulgular açıklanmış ve yorumlanmıştır. Beşinci bölümde ise, araştırmadan elde edilen sonuçlara ve geliştirilen önerilere yer verilmiştir. Anahtar Kavramlar: Öğretmen, öğretmenlik mesleği, İlahiyat Eğitimi, öz yeterlik, problem, problem çözme becerisi, öğretmenlik mesleği yeterlik alanları.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to research the contribution of theology education of Faculty of Theology students to the self-efficacy belief levels of students towards the teaching profession and the skills of problem solving and to provide recommendations on these issues. For this purpose, with reference to the sample, self-efficacy belief levels of senior students towards the teaching profession and the skills of problem solving are tried to be identified with regard to several variables. In the introduction section, problems and sub-problems, aim, importance and basic concepts of research subject are tried to be illuminated and introduced within the frame of conceptual background. In the second section, theological training/education program, the aims of this education, the competence that theology education required to provide students, problem solving skills and specific field information, course and course contents towards teaching profession and general knowledge are mentioned. In the third section; information about the model followed in the research, population and sample, data collection tools, applications and processes related to analysis of data is given. In the fourth section; the data obtained from research findings are explained and interpreted. In the fifth section; the results obtained from the study and developed recommendations are given.