Nefret saiki ile işlenen suçlar
Hate crimes
  1. Tez No: 366626
  2. Yazar: İLHAN BULUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL YERDELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Nefret saiki ile işlenen suçlar, nefret, önyargı, saik, nefret suçları yasaları, Hate crimes, hate, prejudice, motivation, hate crime laws
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
NEFRET SAİKİ İLE İŞLENEN SUÇLAR Bulut, İlhan Nefret saiki ile işlenen suçlar, bir kişinin temel veya değiştirilemez bir özelliğine karşı önyargı ve nefret saiki ile işlenen suçlar olarak tanımlanmaktadır. Yaygın olarak nefret suçları veya önyargı suçları adıyla bilinen bu suçlar, diğer suçlara göre mağdura daha fazla zarar vermekte, hedef grup ve toplum üzerinde de ciddi etkiler göstermektedir. İlk olarak 1970'lerin sonlarında ABD'de düzenlenen nefret saiki ile işlenen suçlar, son 30 yılda Avrupa'da ve AGİT ülkelerinde büyük ölçüde kabul görmüştür. Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, AGİT gibi uluslararası kuruluşlar nefret saiki ile işlenen suçların kapsamına giren konularda çeşitli tavsiye kararları ve direktifler çıkarmaktadırlar. Nefret saiki ile işlenen suçlarda nefret ve önyargı kavramlarının nasıl anlaşılacağı, hangi karakteristik özelliklerin nefret suçları kategorisine dahil edileceği ve hangi temel suçların nefret saiki ile işlendiğinde daha fazla cezalandırılacağı gibi temel tartışmalar bulunmaktadır. Bu tartışmalar neticesinde nefret saiki ile işlenen suçların temel düzenleniş şekilleri ile saikin kapsamı ve niteliği açısından farklı modeller ortaya çıkmıştır. Bir diğer önemli konu olan karakteristik özellikler ise düzenlenme sıklığına göre evrensel olarak korunan karakteristikler, sıklıkla korunan karakteristikler ve nadiren korunan karakteristikler olmak üzere üç kategoriye ayrılmaktadır. Türkiye'de de nefret saiki ile işlenen suçlar son yıllarda yaygın olarak tartışılmaya başlanmıştır. Bu suçların yasalaşması için sivil toplum kuruluşlarının büyük çaba sarf ettikleri ve hükümetin de bu konuda ciddi adımlar attığını görmekteyiz. Bu bağlamda nefret saiki ile işlenen suçların Türkiye'deki sosyolojik boyutu, mevzuattaki mevcut durum ve olası bir değişikliğin taşıması gereken niteliklerin tartışılması gerekmektedir. Bu çalışmada öncelikle nefret saiki ile işlenen suçlarla ilgili nefret, önyargı ve saik gibi kavramlar açıklanmış ve temel tartışmalar ile uluslararası hukuktaki boyutu, bu suçların suç teorisi açısından durumu ve Türkiye'de nefret saiki ile işlenen suçlar konuları incelenmektir. Türkiye'de yapılması muhtemel bir yasalaşma için de değerlendirmeler ve öneriler bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
HATE CRIMES Bulut, İlhan MA, Department of Public Law Supervisor: Ast. Prof. Dr. Erdal Yerdelen January 2014, XV + 183 Pages Hate crimes can be defined as“the crimes that committed with a hatred and prejudice against people for their basic characteristics that cannot be changed”. Commonly known as hate or prejudice, these crimes harm the victims more than the other crimes and have serious effects on target group and society. Regulated first in the USA at the end of 1970s, hate crimes have been accepted largely in Europe and AGIT countries to a great extend for 30 years. International institutions like European Union, European Commission and AGIT have been launching some instructions and recommendations on hate crimes and issues within that kind of crimes. There are some basic arguments in hate crimes such as how to consider“hate”and“prejudice”concepts, what characteristics can be included within hate crimes category and what basic crimes can be punished more when committed with hate motivation. As a result of these arguments, it has been found that there are different models regarding the way those crimes are committed and the scope of their motivation. Another essential point, characteristics, can be divided into three categories: universally protected characteristics according to the frequency of committing, frequently protected characteristics and rarely protected characteristics. Hate crimes have been discussed largely in Turkey recently. It can be clearly seen that NGOs have been struggling to legislate them and the government has been making serious regulations for them. In this context, the sociological dimension of hate crimes in Turkey, the current situation in the legislation and required qualities in possible changes should be discusseded. In this study, some basis concepts related to hate crimes like hate, prejudice, motivation have been explained. In addition, fundamental discussions and the situation of hate crimes in the international law, the situation of these crimes in terms of crime theory, the themes of hate crimes in Turkey have been studied. There are also, evaluations and recommendations for a possible legislation in Turkey.