6446 Sayılı yeni Elektrik Piyasası Kanununa göre idarî yaptırımlar
Administrative sanctions up to new Electricity Market Law Numbered 6446
  1. Tez No: 366627
  2. Yazar: MURAT EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT KENT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Hukuk, Energy, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Regülasyon, Elektrik Piyasası, İdarî Yaptırımlar, Energy, Regulation, Electricity Market, Administrative Sanctions
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Modernleşme ile birlikte klasik devlet anlayışı değişime uğramış ve devlete biçilen görevler farklılaşmıştır. Devlet artık şahısların sadece eğitim, sağlık, güvenlik gibi temel ihtiyaçlarını karşılamamakta aynı zamanda aktif olarak yaşamın para, kredi, mal ve hizmet piyasaları gibi ekonomik alanına da müdahalelerde bulunmaktadır. Buna göre devlet, ekonomik haklar ile yakından irtibatlı alanlardaki kamu ve özel kesim faaliyetlerini düzenlemekte, denetlemekte ve hukuka aykırı davranışları bertaraf ederek yaptırıma tabi tutmaktadır. Ülkemiz açısından da geçerli olan bu durum özellikle özelleştirme süreci ile kendisini göstermekte ve devletin etkin olarak üretime katıldığı“müteşebbis devlet”anlayışı yerini“düzenleyici ve denetleyici devlet”(regülatör devlet) anlayışına terk etmektedir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) da yukarıda bahsedilen hedefler doğrultusunda 2001 tarihli ve 4628 sayılı (mülga) Elektrik Piyasası Kanunu ile ihdas edilmiş olan düzenleyici ve denetleyici bir kurumdur. EPDK, lisans verme, tarifelendirme, uyuşmazlık çözme, yönlendirme, görüş bildirme ve yaptırım uygulama gibi faaliyetlerle enerji piyasasının düzenlenmesi ve denetlenmesi görevini ifa etmektedir. EPDK'nın bu görevlerinden en önemlisi hiç kuşkusuz piyasa aktörlerine yaptırım uygulama yetkisidir. Nitekim EPDK ile ilgili Danıştay'a konu olan davaların ekseriyetinin idarî yaptırımlarla ilgili olması bu hususu teyit etmektedir. 2013 tarihli ve 6446 sayılı yeni Elektrik Piyasası Kanunu temel alınarak hazırlanan bu çalışma EPDK'nın yapısını, elektrik piyasasındaki kabahatleri ve EPDK tarafından bu kabahatlere uygulanan idarî yaptırımları konu edinmektedir. Çalışmada ayrıca EPDK ile ilgili Danıştay kararları ele alınmış, örnek teşkil etmesi bakımından diğer bazı ülkelerle birlikte özellikle Kanada enerji piyasasındaki regülasyon kurumları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
While the perception of the classic state has become changed with modernization, the tasks of the state have been also varied through this alteration process. The state does not only meet one's needs such as education, health and security; but also interferes in the economy part of the life actively such as market of money, credit, goods and service sector. Regarding those points, it can be said that the state regulates and supervises public and private activities within the fields in relation to economic rights; and applies sanctions getting rid of the deeds against law. This situation, which can be said also for our country, has come out with the process of privatization; and so that the“regulatory and supervisory state”(regulatory state) supersede the“entrepreneur state”. Regarding aforementioned aims, Energy Market Regulatory Authority (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu/EPDK) was established as a regulatory and and supervisory authority in accordance with the (abolished) Electricity Market Law numbered 4628 which was came into force in 2001. EPDK performs its duties related to the the regulation and supervision of the energy market conducting following activities: licensing, tariffing, dispute resolution, guidance, deliver an opinion, applying sanctions. It is an undeniable fact that one of the more important authorities in this sense would be appling sanctions for actors in this market. As a matter of fact that many cases reached at the Council of State (Danıştay) in relation to administrative sanctions confirms this point. This study as regards the new Electricity Market Law dated 2013 and numbered 6446 covers the structure of EPDK, breaches in electricity market, and administrative sanctions for those breachs applied by EPDK. In this paper, the decisions of the Council of the State regarding to EPDK, and regulatory authorities in energy markets in some other countries in particular Canada have been examined in respect of illustrations.