Okul yöneticilerinin yıkıcı yöneticilik davranışına yönelik öğretmen algısı
- Tez No: 366705
- Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT CELEP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: destructive leadership behavior, abusive supervisor behavior, the non-appreciation behavior, the narcissist Behavior, unethical behavior, bully behavior
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, okul yöneticilerinin olumsuz yöneticiliği ile ilgili öğretmenlerin görüş ve algılarına yöneliktir. Araştırmanın örneklemini Bursa ilinde üç merkez ilçede bulunan, farklı türlerdeki 15 okulda çalışan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırma verisi toplamak için Celep ve Keleş (2013) tarafından geliştirilmiş olan Ölçek, uyarlanarak araştırmacı tarafından geliştirilip kullanıldı. Öğretmenlerin olumsuz yönetici davranışları ile ilgili görüşlerinin alınmasına yönelik olarak, 70 sorudan oluşan bir anket çalışması hazırlandı. Öğretmenlerin görüşleri 5'li likert sistemine göre her zamandan hiçbir zamana göre değerlendirmeleri şeklinde alındı. Uygulama tamamlandıktan sonra toplanan anket formlarının eksik ve yanlış olarak doldurulanları elendi. Veriler kodlanarak bilgisayar ortamına aktarıldı. Bu şekilde elde edilen veriler SPSS 13.0 for Windows paket programına yüklendi. Veriler, konuya uygun şekilde analiz edildi. Araştırma bulgularına göre okul yöneticilerinin öğretmenleri çalışmaya yöneltmek amacı ile yıkıcı yönetici davranışlarını orta düzeyde gösterdikleri saptandı. Öğretmenlerin Okul Müdürünün Yıkıcı Yönetici Davranışına İlişkin Görüşleri belirlendi. Öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda okul müdürlerinin yıkıcı yönetici davranışlarından beş farklı boyutu gösterdikleri saptandı. Öğretmenlerin yıkıcı yönetici davranışına ilişkin sorulara verdikleri yanıtlar, yıkıcı yönetici davranışları açısından Kötü Denetçi Davranışı, Takdir Etmeme Davranışı, Narsist Davranış, Etik Dışı Davranma ve Zorba Davranış boyutlarına göre açıklandı. Araştırmanın örneklemi normal dağılım özelliği göstermediğinden, ikili grup karşılaştırmalarında parametrik olmayan testlerden Mann-Whitney U testi ve ikiden fazla grup karşılaştırmalarında Kruskal-Wallis testi kullanıldı. Öğretmenlerin yıkıcı yönetici davranışları algısını değerlendirirken cinsiyete, okul türüne, yaş grubuna, meslekteki toplam hizmet süresine göre değerlendirmelerinde anlamlı farklılaşma görüldüğü saptandı. Anahtar kelimeler; Yıkıcı Yönetici, Kötü Denetçi Davranışı, Takdir Etmeme Davranışı, Narsist Davranış, Etik Dışı Davranma, Zorba Davranış
Özet (Çeviri)
The Main objective of this study is to investigate the opinions and perceptions of teachers towards the negative management of School administrators. The Research sample consists of 15 teachers who work in different kinds of schools that are in 3 central districts in Bursa. The scale developed by Celep and Keles (2013) to collect research data, adapting and improving, was used by the researchers. A questionnaire study, included 70 questions, is prepared to measure opinions of teachers towards the negative management of school administrators. The opinions of teachers are measured according to their responses to 5 point likert scale that is designed always to never. After conducting the questionnaire, the forms that are misfiled or deficient are eliminated. The data is transferred in electronic environment by coding. The obtained data is loaded into SPSS 13.0 for Windows. The data is analyzed properly in accordance with the content. According to the findings of the investigation, it is determined that the school administrators show destructive administrator behaviors at medium level in an attempt to push the teachers. The opinions of teachers about the destructive leadership behavior of the School principal are determined, In the direction of the teachers' opinions, it is supplied that the school principals show five dimensions of destructive leadership behaviors. The responses that the teachers give to the questions about the destructive leadership behaviors are explained in five dimensions; abusive supervisor behavior, the non-appreciation behavior, the Narcissist Behavior, unethical behavior and bully behavior. Owing to the fact that the research sample is based on non-normal distribution, when comparing paired group, it is used a non-parametric test, Mann Whitney u test. When comparing more than two groups, Kruskal-Wallis is used. Evaluating of the Teachers' perceptions, it is determined that, there is a sensible differentiation in accordance with the gender, kinds of their school, group of age and the period of time at occupation.