Soyut sanatta görsel dilin oluşturulması (Plastik düzenleme ve imgelerin temsiliyeti)
Main topic of this study called 'creation of a visual language in abstract art (Representation of plastic arrangement and images)'
- Tez No: 366765
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DEVABİL KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Soyut Sanat, ekspresyonizm, resim, imge, Abstract Art, expressionism, painting, image
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
“Soyut Sanatta Görsel Dilin Oluşturulması (Plastik Düzenleme ve İmgelerin Temsiliyeti)”isimli bu çalışmanın ana konusunu sosyal, kültürel, tarihsel süreçte toplumların oluşturdukları imgelerle meydana gelen soyut resim sanatı oluşturmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde soyut sanatın tarihi araştırılmış, soyut sanat ile ilgili kavramlar, örnek görsel ve farklı kaynaklarla açıklanmıştır. Harmoni, soyutlama, Neo-plastik hareket gibi bu kavram ve olguların anlaşılması, soyut sanatın tarihsel boyutta bugüne kadar olan gelişinde ve değişiminde nelerin etkin rol aldığı hususunun kavranması açısından önemlidir. İkinci bölümde soyut sanatta ve soyut resimde imgenin yeri, özne-nesne ilişkisi bağlamında soyut sanat detaylandırılmış, çeşitli ressamların çalışmalarıyla, konu belirginleştirilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde soyut sanatta plastik düzenlemenin oluşturulması üzerinde durulmuştur. İçsel dünyanın görsel dünyaya yansıması bağlamında oluşturulan alanlar ve bu alanların görsel dünyaya olan etkisi ayrı ayrı başlıklar altında incelenmiştir. Soyut resimde başvurulan renk, boşluk, çizgi ve nokta boyutları tek tek açıklanmış, görsellerle desteklenerek imgelerin, resim yüzeyi üzerinde kompoze edilme yöntemleri farklı kaynaklardan yararlanılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Main topic of this study called“Creation of a Visual Language in Abstract Art (Representation of Plastic Arrangement and Images)”is to create an abstract painting art consisting of images created by the communities during social, cultural and historical progress. In the first part of the study, history of abstract art was searched and concepts related with abstract art were described through sample visual and different resources. Understanding the concepts and cases such as harmony, abstractation, Neo-plastic movement is important to adopt what are effectively play role in progress and change of abstract art until today. In part two, abstract painting was discussed as a branch of abstract art. The abstract art was detailed within the scope of place of the image in the abstract art and abstract painting, subject-object relation and the topic is tried to make significant. In the third part of the study, creation of plastic organization was emphasized. Spaces created for reflection of the inside world to the visual world and effect of such spaces to the visual world were investigated under different topics. Colors, spaces, lines and point sizes referred in the abstract art were described individually place of the image within painting discipline was described through visuals.