Şanlıurfa ilinin turizm potansiyelinin belirlenmesi ve planlamaya yönelik öneriler
Determination of the tourism potential of Şanlıurfa province and suggestions for planning
- Tez No: 366785
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Şanlıurfa, tarih, kültür, Göbeklitepe, turizm, planlama, Şanlıurfa, history, culture, Gobeklitepe, tourism, planning
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beşeri ve İktisadi Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 436
Özet
Dünyada ve ülkemizde 'Tarih ve Kültür Turizmi' her geçen gün önem kazanmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan ve birkaç Peygamberin yaşadığı yer olması sebebiyle Peygamberler Diyarı veya Şehri olarak da bilinen Şanlıurfa ve yöresi, sahip olduğu tarihi, kültürel ve doğal kaynakları bakımından kültür turizmi potansiyeli ile Türkiye'de ve Dünya'da yükselen destinasyonlardan biri konumundadır. Diğer taraftan, tarihi geçmişi 12.000 yıl kadar geçmişe inen ve bu özelliği ile yerleşme ve arkeoloji tarihini değiştiren ve aynı zamanda da dünyanın ilk tapınaklarının yer aldığı Göbeklitepe'ye ev sahipliği yapmaktadır. Bu yönüyle de Şanlıurfa ili, önemli inanç ve kültür zenginliklerine sahip, Dünya'daki önemli yerlerden biridir. Bu bağlamda, turizm potansiyelinin sürdürülebilir planlama ve koruma-kullanma dengesi dikkate alınarak geliştirilmesi, Şanlıurfa ilinin ekonomik kalkınmasına yeni bir ivme kazandıracaktır.
Özet (Çeviri)
“The Tourism of History and Culture”become crucial in the world and in our country day by day. Şanlıurfa, located in the Southeast Region of Turkey and also known as“The City of Prophets”– since a few prophets had lived in it, is one of the rising destinations with its cultural tourism potential in terms of possessing historical, cultural and natural resources. On the other hand, Şanlıurfa hosts“Gobeklitepe”, the history of which goes to 12.000 years ago - because of the fact that it has changed the history of archeology, and where the first temples of the world take place. From this aspect, Şanlıurfa is one of the significant places in the world which have important beliefs and cultural values. In this context, the improvement of tourism potential regarding the balance of sustainable planning and saving-using is to gain acceleration to the economic development of Şanlıurfa.