The Effects of retained austenite on abrasive wear resistance of carburized sae 8620 H Steel
- Tez No: 3668
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalıntı östenit, aşınma direnci, karbonlanmış, SAE 8620 çeliği. iv, Retained austenite, abrasive wear resistance, carburized, SAE 8620 H steel. iii
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET KARBÜRLENMÎŞ SAE 8620 H ÇELÎ?ÎNDE KALINTI ÖSTENÎT'ÎN AŞINMA DÎRENCÎNE ETKÎSÎ GÜRER, Feridun Yüksek Lisans tezi, Metalürji Müh. Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Erdoğan TEKÎN Haziran 1988, xi + 82 Sayfa Bu çalışmada, karbürlenmiş yüzeylerde kalıntı östenit'in aşınma direncine olan etkisi incelenmiştir. Deneylerde SAE 8620 H çeliğinden imal edilmiş ve karbürlenmiş dişlilerden elde edilen numuneler kullanılmıştır. Numuneler dönen bir disk üzerinde ve sabit bir yükte 120 mesh zımpara kağıdı kullanılmak suretiyle aşındırılmış ve her iki saatte bir ağırlık kayıpları ölçülmüştür. Deneylerde kullanılan numunelerin sert doku derinlikleri yaklaşık olarak aynı fakat kalıntı östenit oranları değişiktir. Deney sonuçları incelendiğinde, % 30 'a kadar kalıntı östenitin, karbürlenmiş SAE 8620 çeliğinde aşınma direncini arttırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF RETAINED AUSTENITE ON ABRASIVE WEAR RESISTANCE OF CARBURIZED SAE 8620 H STEEL GÜRER, Feridun M.Sc. in Metallurgical Eng. Supervisor : Assoc.Prof.Dr. Erdoğan TEKÎN June 1988, xi + 82 pages In this thesis, the effects of retained austenite on abrasive wear resistance of the carburized case were investigated. The experiments were carried out with specimens which were obtained from carburized gears made of SAE 8620 H steel. The specimens worn on a rotating disc under constant load by using 120 mesh emery paper. Weight losses were measured in 2 hour time intervals. The tests were carried out on specimens having approximately the same thickness of carburized case with different amount of retained austenite. Experimental results indicate that retained austenite up to 30 % increases the abrasive wear resistance of the carburized SAE 8620 H steel.