A Study on correlation of soil parameters for Ankara clay
- Tez No: 3669
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. YENER ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sert-fisürlü kil, Standard penetrasyon deneyi, serbest basınç direnci, sıkışma indisi, şişme indisi, likit limit, kuru birim ağırlık, ilk boşluk oranı, tabii su muhtevası, şişme potansiyeli, plastisite indisi, korelasyon katsayısı -vı, Stiff-fissured clay, standard penetration resistance, unconfined compressive strength, compression index, swelling index, liquid limit, dry unit weight, initial void ratio, natural water content, swelling potential, plasticity index, correlation coefficient. ?iv
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET ANKARA KİLİNİN ZEMİN PARAMETRELERİNİN KORELASYONU ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA (ŞAŞMAZ) SARIGÖL Ş. İnci Yüksek Lisans Tezi, İnş.Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr.M.Yener ÖZKAN Haziran 1988, 52 Sayfa Zemin etüdleri, zemin hakkında jeolojik ve geoteknik bilgilerin elde edilmesi amacı ile gerçekleşti rilen bir işlemdir. Bununla birlikte zemin etüdlerinden elde edilen verilerin hesaplanması esnasında zemin hakkın da yeterli bilginin olmadığı ve verilerde bazı eksiklikle rin bulunduğu sık sık görülür. Bu eksiklikler en azından bir dereceye kadar, benzer zeminler için elde edilen eski tecrübelerle telafi edilebilir. Bu çalışmanın amacı, sert-fisürlü Ankara kili için çeşitli zemin parametreleri arasında istatistiksel bağlan tılar araştırmaktır. Veriler, Ankara'da sekiz yerde yürütülen zemin araştırmalarından elde edilmiştir. Bağıntılar SPT darbe sayısı, serbest basınç direnci, sıkışma indisi, şişme indisi ve plastisite indisi dahil olmak üzere çeşitli zemin parametreleri arasında -v-bulunmuştur. Elde edilen korelasyonlar daha önceki çalışmalarda bulunan bağıntılarla karşılaştırılmalardır. Bulunanların daha önceki çalışmalarla uyum sağladığı ve gelecekteki daha detaylı çalışmalara temel teşkil edebile ceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON CORRELATION OF SOIL PARAMETERS FOR ANKARA CLAY (ŞAŞMAZ) SARIGÖL,Ş.înc i M.S. in Civil Eng. Supervisor: Assoc. Prof.Dr. M. Yener ÖZKAN June 1988, 52 Pages Soil investigation is a process by which geological and geotechnical information is obtained about the soil. However, when evaluating the data obtained from soil investigations, it is frequently seen that the information about the soil is not fully adequate, and there are some gaps in the data. These gaps may, at least to a certain degree, be filled, by previous experience obtained for the similar soils. The object of this study was to search statistical relationships between various soil parameters for the stiff -fissured Ankara clay. The data were obtained from soil explorations carried out at eight localities in Ankara region. Relationships were found among various soil parameters, including standard penetration test blow counts, -111-un.confin.ed compressive strength, compression index, swelling index and plasticity index. The correlations obtained were compared with the relationships presented by previous studies. It has been concluded that the findings are in agreement with the previous studies and may be a basis for the more datailed studies to be carried out in the future.