Ahmet Baytursinov 'Edebiyat Tanıtkış' (Dil İncelemesi-Metin-Dizin)
Ahmet Baytursinov 'Edebiyet Tanıtkış' (Language Analysis-Text-Index)
- Tez No: 366831
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN EFENDİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kazak Türkçesi, Kazak Edebiyatı, Ahmet Baytursınov, Edebiyet Tanıtkış, Kazakh Turkish, Kazakh Literature, Ahmet Baytursınov, Edebiyet Tanıtkış
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 490
Özet
Bu çalışma ünlü Kazak düşünürü Ahmet Baytursınov'un“Edebiyet Tanıtkış”adlı eseri üzerine hazırlanmıştır. Çalışma“Giriş”,“Dil İncelemesi”,“Metin”ve“Dizin”olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın giriş kısmında Kazaklar, Kazakistan ve Kazak Türkçesi ile Ahmet Baytursınov ve eseri“Edebiyet Tanıtkış”hakkında bilgi verilmiştir. Dil incelemesi bölümünde eser, şekil bilgisi yönünden ele alınmış, Kazak Türkçesindeki kelime yapımı, isim çekimi, fiil çekimi ve kelime türleri metinden örneklerle anlatılmaya çalışılmıştır. Metin kısmında ise Ahmet Baytursınov'un“Edebiyet Tanıtkış”adlı eserinin çeviri yazılı metni verilmek suretiyle Kazak Edebiyatının önemli bir poetikası niteliğindeki eserin Türk okuyucularının hizmetine sunulması hedeflenmiştir. Dizin bölümü“gramatikal dizin”şeklinde hazırlanmıştır. Böylece metinde geçen bütün kelimeler, isim ve fiil işletim ekleri alfabetik sıraya göre dizilerek metnin hem söz varlığı ortaya çıkarılmış hem de Kazak Türkçesinin isim ve fiil çekimi belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonunda yararlandığımız kaynakların sunulduğu bir“bibliyografya”bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study has been prepared on famous Kazakh thinker Ahmet Baytursınov's working called“Edebiyet Tanıtkış”. Study consist of four sections containing“entrance”,“language analysis”,“text”and“index”. In the introduction of our study, about Kazaks, Kazakhstan and Kazak Turkish, Ahmet Baytursınov and his working“Edebiyet Tanıtkış”was given information. In the department of language analysis, working was discussed in terms of morphology, words contruction, declension, conjugation and word types in Kazakh Turkish were tired to explain with examples from the text. Index partition has been prepared in the form of“gramatical index”. Thus, both text vocabulary has been revealed and tried to determine declension and conjugation of Kazakh Turkish that all the words mentioned in the text, nouns and verb operating attachments sequenced alphabetically. At the end of the study, a ''bibliyography '' presented that we took advantages of resourses is located.